Kortrijk krijgt een co-creatiecentrum waar de nieuwste industrie 4.0-technologieën en productiewerkwijzen worden getest. Dit moet ondernemingen inspireren om hun productieprocessen verder te digitaliseren en optimaliseren. Het gebouw van Flanders Make wordt naar verwachting in september 2022 in gebruik genomen. Daarnaast ontvangt Flanders Make een extra investering van elf miljoen euro vanuit de overheid.
Flanders Make is het Vlaams strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Het beschikt over vijf core labo’s bij de Vlaamse universiteiten: KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel. In die labo’s wordt onderzoek gedaan naar technologieën voor slimme voertuigen en machines.
Daarnaast beschikt Flanders Make oer drie co-creatiecentra, gevestigd in Leuven, Lommel en Sint-Truiden. De onderzoeksinstelling kondigt nu een vierde co-creatiecentrum aan. Deze komt in Kortrijk en wordt met een omvang van zesduizend vierkante meter de grootste van de instelling. Bedrijven die productiesystemen, machines, subsystemen of processoftware ontwikkelen, krijgen in het centrum de kans om in reële omstandigheden de productietechnologieën en productieprocessen uit te testen.
In Kortrijk beschikt Flanders Make al over een vestiging. Hier kunnen bedrijven terecht voor advies en testen voor hun industrie 4.0-productie. De bestaande testinfrastructuur wordt volgend jaar overgebracht naar de nieuwe vestiging.
11 miljoen extra
Naast het nieuws van het nieuwe co-creatiecentrum, meldt Flanders Make dat de Vlaamse overheid nog eens elf miljoen euro aan extra steun levert. Tijdens de oprichting in 2014 ontving Flanders Make al 180 miljoen euro vanuit de overheid. Het extra geld is bedoeld voor een nieuw project om de digitalisering en automatisering in de maakbedrijven verder te versterken. Zo moeten zes industriële innovatieleiders (Van de Wiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops, Sabca samen met een consortium van technologie ontwikkelaars en toeleveranciers uit Vlaanderen en Europa) de maakindustrie verder vernieuwen en verduurzamen. De bedrijfswereld doet zelf ook een inbreng van 53 miljoen euro.