Het is een van dé strategische technologieën voor de komende jaren: hyperautomation. Maar wat houdt het precies in? We polsen bij analisten en aanbieders.
Hyperautomatisering is een containerterm in it. Het gaat om een aanpak waarmee organisaties snel en zo veel mogelijk processen kunnen identificeren, optimaliseren en automatiseren.
‘Eigenlijk draait het bij hyperautomation om onze toekomstige manier van werken’, stelt Mathias Fransen, managing partner bij de Belgische scale-up RoboRana, die zich volledig richt op hyperautomation en deel uitmaakt van de Cronos-groep.
Weet ook – en ook dát is typisch in it – dat diverse leveranciers en analisten andere benamingen gebruiken. Zo staat hyperautomation (een Gartner-term) ook bekend als digitale procesautomatisering (de favoriete term van Forrester) en intelligente procesautomatisering (volgens IDC).
1. Welke (geïntegreerde) onderdelen bevat hyperautomation?
Hyperautomation omvat een combinatie van technologie en toepassingen. Denk aan robotic process automation (rpa), artificiële intelligentie (ai), low-code-applicatieplatformen (lcap) maar ook software om processen te optimaliseren en te automatiseren. ‘Organisaties stappen over van een eerder losjes gekoppelde set automatiseringstechnologieën naar een meer samenhangende automatiseringsstrategie’, oppert Cathy Tornbohm, toponderzoeker bij Gartner. ‘In reactie hierop ontwikkelen leveranciers geïntegreerde aanbiedingen die technologieën als rpa, lcap en business-procesmanagement combineren in één verpakte tool.’
Dit is ook waar de (software)markt naartoe gaat: geïntegreerde technologie. ‘Diverse domeinen ai, rpa, low-code, maar bijvoorbeeld ook case-management en een dataplatform worden geïntegreerd’, stelt Fransen. ‘Het gaat hierbij om een toolset om de juiste opportuniteiten te automatiseren en indien nodig de processen te herdefiniëren.’ Namen van aanbieders zijn onder meer Appian, Uipath, Blue Prism, maar ook Microsoft en IBM.
2. Waarom is hyperautomation zo strategisch?
De wereldwijde markt voor technologie die hyperautomatisering mogelijk maakt, zal volgens onderzoeksbureau Gartner dit jaar 532 miljard dollar uitmaken. Door de kostenbesparende mogelijkheden en efficiëntieslag die hyperautomation met zich meebrengt (of kan brengen), is deze innovatie in het recente trendrapport van Gartner uitgeroepen in de top tien van top strategic technology.
IDC voorspelt dat tegen in 2022 zowat 45 procent van de repetitieve werktaken in grote ondernemingen zullen worden geautomatiseerd en/of aangevuld door het gebruik van digitale collega’s. ‘Het gaat erom om de robot uit de mens te halen’, vat Fransen het samen.
3. Van rpa naar de end-to-end-automation
Vaak blijkt rpa de eerste stap richting hyperautomation. Deze technologie wordt ingeschakeld voor het automatiseren van tijdrovend en foutgevoelige taken, in functie van besparingen en hogere tevredenheid van zowel klanten als werknemers.
De adoptie van rpa is de afgelopen jaren binnen organisaties steeds meer toegenomen. In veel gevallen via pilootprojecten om bedrijfsprocessen te automatiseren. Dat bracht zeker meerwaarde, maar het kan nog beter, vindt Fransen. ‘Meestal gingen organisaties vooral voor de weg van de minste weerstand. Ze keken bijvoorbeeld naar de manuale stappen die zich in een proces voordeden, en zijn die dan gaan automatiseren’, vertelt Fransen.
Om echte toegevoegde waarde te leveren, moeten organisaties, volgens hem, verder gaan. En hier komt hyperautomation kijken als één niveau (of meerdere) hoger: een automatiseringsplatform wat alle bedrijfssystemen intelligent aan elkaar kan koppelen. ‘Vaak duikt rpa op in één of meerdere silo’s. Dat ontneemt zo’n organisatie de zin en mogelijkheden om ook grondig te automatiseren.’
4. Van low-code naar citizen developers
Hyperautomation draait om slimme technologie die (manueel) werk uit handen neemt, maar die technologie tegelijk ook toegankelijk maakt voor andere profielen. Zo is er de opmars van de zogenaamde citizen developers . Zij kunnen het verschil maken waar zogenaamde tool-shapers uit hun it-afdeling niet altijd inzicht hebben in de concrete noden van de business. Deze profielen weten hoe it-toepassingen kunnen worden ingezet voor een concrete impact op bedrijfsvlak.
En via low-code-toepassingen kunnen ze ook vaak zelf aan de slag. ‘Met zo’n hyperautomatiseertoolbox wordt het nu makkelijker om die tools effectief aan te wenden’, klinkt het. Of hoe hyperautomation (veel) verder gaat dan de it-afdeling en de it’ers zelf.