Tot vorig jaar reden we ’s morgens elke werkdag massaal naar Brussel om daar op onze vaste werkplek onze taak uit te oefenen. Met als gevolg ochtend- en avondfiles op de snelweg en de Ring rond Brussel die voor de nodige vertragingen en frustraties zorgden. Zonder aanpassingen aan de wegeninfrastructuur zal er nooit verandering in komen. Dachten we.
Toen brak de pandemie uit en moesten we allemaal thuiswerken, verspreid over het land. Met als gevolg minder files op de wegen en minder vertraging van opdrachten – je kon ze flexibeler inplannen – en minder frustraties.
Datzelfde speelt zich nu ook af in de it-infrastructuur. Er is een groeiende stortvloed aan data (zoals onze wagens) die op een veel te klein geschaalde (netwerk)infrastructuur (de Ring) allemaal naar het centrale datacenter worden verstuurd voor analyse, verwerking, storage en zo meer. Maar dat zorgt voor vertraging en de nodige frustraties. Dus in het datatijdperk moeten we anders omgaan met data. En waarom niet – naar analogie met thuiswerken – de data op verspreide locaties verwerken, waar ze ook ontstaan.
Intelligente steden
Edge computing is hier het antwoord op de verwerkingsproblemen. Net zoals thuiswerken niet langer een ‘nice to have’ is, is edge computing cruciaal voor bedrijven die willen innoveren met realtime-inzichten. Bovendien zal snellere connectiviteit, zoals 5G of fiber-to-the-home-projecten van Proximus, de behoefte naar data en de hoeveelheid data alleen maar vergroten. In combinatie met cloud-, ai- en edge-technologieën bereidt dit de weg voor naar intelligente steden, huizen en realtime-diensten. Er valt veel te winnen voor de samenleving als geheel en voor de bedrijven die door in te zetten op edge computing de maatschappij de nodige services bieden.
Hoe meer geconnecteerd we zijn, hoe meer data verwerkt moeten worden. De tijd van gigabytes en terabytes ligt achter ons. Hier spreken we over zettabyte, of een miljard terabytes. Dat wordt een gigantische uitdaging. Want om te kunnen profiteren van alle voordelen die verbonden apparaten en realtime-ai-inzichten bieden – of dat nu in onze huizen, fabrieken, auto’s of winkels is – moeten we de rekenkracht opvoeren. Dit betekent dat we het edge-gebeuren moeten stimuleren en de bijbehorende automatisering op de bestuurdersstoel moeten zetten. Met de nodige krachtige machines en servers want alleen met krachtige rekenkracht kan de edge de uitdagingen van vandaag en morgen aan.
Data-uitdagingen overwinnen met automatiseren
Automatisering heeft een sleutelrol in het gehele proces. De meeste organisaties beseffen dit. Uit een onderzoek van Forrester (2020) blijkt dat iets meer dan de helft van de wereldwijde besluitvormers op het gebied van data- en analysetechnologie een of andere vorm van ai heeft geïmplementeerd of daarmee bezig is. Door die dataovervloed in te zetten om nieuwe inzichten te creëren, kunnen ze snel reageren op zakelijke opportuniteiten of hun productiviteit optimaliseren. Naarmate deze workloads toenemen, zal er meer vraag zijn naar computing, snelheid en flexibiliteit.
Daarbij komt nog dat data, workloads en apps vandaag al overal verspreid zitten, van lokale storage over hybride cloud-omgevingen tot meerdere publieke clouds en edge-locaties. Volgens Gartner zal in 2025 driekwart van de bedrijfsgegevens worden verwerkt buiten het traditionele gecentraliseerd datacenter of cloud. Het is dus niet alleen de hoeveelheid data, maar ook de locatie en complexe verbondenheid waarbij je als gewone sterveling dagen, weken of zelfs maanden zoet zou zijn met het afwerken van één workload. Dus automatisering is een must. Zeker als we voor maatschappelijke elementen – denk aan slimme verkeerslichten, autonome wagens of e-healthcare – afhangen van realtime-reacties waarbij een vertraging van een milliseconde een groot verschil kan maken.
Security
In dit geheel mogen we privacy en security niet vergeten. Niet alleen is dat een van de grootste belemmeringen richting digitale transformatie blijkt uit de Dell Technologies 2020 Digital Transformation Index, maar door edge computing en een wildgroei aan sensoren zijn de aanvalsvectoren en -oppervlakken exponentieel gegroeid. Hackers zitten ook niet stil en evolueren mee om zelfs de beste beveiligingsoplossingen trachten te omzeilen. Zeker als je gaat automatiseren en je data verspreid zitten, is security-by-design essentieel. Dit zal helpen interacties te beveiligen en de mogelijkheid bieden om op potentiële bedreigingen te anticiperen.
Omgekeerd kan automatisering er wel voor zorgen dat attacks wel sneller en automatisch gedetecteerd worden en krijgen de it-beheerders dan sneller een alarm en nadien ook uitgebreide rapporten.
Emissievrije wagens
Als we terugkeren naar de files, dan is er goed nieuws. Want de overheid heeft net een akkoord bereikt om de bedrijfswagens versneld te vergroenen, met fiscale voordelen die enkel nog zullen gelden voor emissievrije wagens. In combinatie met thuiswerken, zorgt dit voor een beter milieu. Wanneer we data aan de egde verwerken, doen we hetzelfde: we verminderen het stroomverbruik van het datatransport en het vereist ook een kleinere voetafdruk op het gebied van koeling dan in een centraal datacenter.
Tegelijkertijd wordt de rekenkracht opgevoerd, waardoor we in wezen meer doen met minder. Hoe sneller bedrijven op de edge computing-bandwagon springen, hoe sneller we de gegevensoverdracht tussen apparaten en datacenters, die veel resources vergt, tot een minimum kunnen beperken. Aanbieders van datacenter- en servertechnologie hebben zich ertoe verbonden de energie-intensiteit van hun productportfolio te verlagen. Bij Dell Technologies is dit bijvoorbeeld tegen 2030 met tachtig procent, waar we tegen 2020 al een verlaging van net geen zeventig procent hadden bereikt.
Data is het nieuwe goud, wordt weleens gezegd. Maar het vinden van oplossingen die bedrijven helpen om zich aan te passen en te groeien in het datatijdperk, is eveneens goud waard. Het is absoluut noodzakelijk dat bedrijven, te midden van de vele uitdagingen en kansen van vandaag, hun fundamenten bouwen met een langetermijnvisie, gebruikmakend van de immense rekenkracht aan de edge en van automatisering. Er is echt geen andere manier om de complexiteit van toekomstige datamanagementlandschappen de baas te blijven. Dus zet ‘automatisering’ op de bestuurdersstoel om uw bedrijf naar een slimmere, intelligentere wereld te rijden.