Python blijft wereldwijd de populairste programmeertaal. Dat wordt opgevolgd door Java en C. Opvallend is de toenemende interesse in de stokoude programmeertaal Cobol. De hoge positie van deze taal valt te linken aan de uitbraak van het coronavirus.
Dat blijkt uit IEEE Spectrum. De ranking analyseert data van online bronnen, zoals berichten op Twitter, het aantal zoekopdrachten in de belangrijkste zoekmachines en vacaturewebsites zoals Dice, op elf criteria en stelt hiermee de 55 populairste programmeertalen vast.
Python blijft een ‘comfortabele’ voorsprong houden. IEEE verklaart dat de populariteit vooral komt doordat studenten veelal online informatie zoeken over deze taal. Zij stellen steeds dezelfde basale vragen. Naast deze populariteit onder studenten, wordt de programmeertaal overigens ook in professionele setting gebruikt. Het wordt veelal ingezet voor bijvoorbeeld machine learning.
Arduino maakt dit jaar een grote sprong van de elfde plaats (2019) naar de zevende plaats. Arduino is eigenlijk geen taal, maar een hardwareplatform dat geprogrammeerd is met een afgeleide van Wiring. En Wiring is weer een afgeleide van C / C++.
Cobol
IEEE constateert verder dat ook de coronacrisis impact heeft gehad op de ranglijst. Zo is de stokoude programmeertaal Cobol ineens zeer populair op Twitter. Deze hoge ranking komt naar verwachting doordat Cobol in april dit jaar, toen IEEE de Twitter-data verzamelde, veel in het nieuws kwam en hier veel over getweet is.
In die periode verloren veel Amerikanen hun baan door de uitbraak van de Covid-19-pandemie. De systemen die de werkloosheidsaanvragen verwerken, bleken zeer verouderd te zijn. De staat New Jersey deed daarom een oproep naar Cobol-programmeurs om de toevloed aan werkloosheidsaanvragen in goede banen te leiden.