Covid-19 maakte bedrijven digitaal wendbaarder dan ooit tevoren. Iets wat Computable België beloont met een speciale Computable award rond agility in tijden van corona. Met deze vijf genomineerden.
In aanmerking komen organisaties (zowel groot als klein, privé als openbaar) die in tijden van Covid-19 in digitaal opzicht iets uitzonderlijk deden, in functie van hun business. En dat ze dus een toonbeeld waren (of zijn) inzake agility, in projecten of business modellen.
Dit zijn de vijf genomineerden in willekeurige volgorde:
1. De Belgische notarissen / De federatie van het notariaat
Per werkdag worden er in ons land vandaag zowat 260 notariële akten digitaal ondertekend. De federatie van het notariaat (Fednot) voerde vorig jaar namelijk de mogelijkheid in om een akte te ondertekenen via videoconferentie. En die wordt vandaag dus massaal aangewend. Met 25.366 akten voor de eerste helft van dit jaar gaat het om 3,55 miljoen uitgespaarde kilometers. Daarmee verminderen de notarissen de CO2-uitstoot met naar schatting 611 ton.
2. Maggy
De Antwerpse startup Maggy lanceerde een apparaatje voor social distancing. Het gaat om een herlaadbaar bluetooth-apparaatje in broekzakformaat dat met een geluidssignaal of een trilling waarschuwt wanneer de afstand met omstaanders te klein wordt. Het bedrijf sloot onlangs een alliantie met Nasdaq-bedrijf Silicon Labs voor de lancering in de VS.
3. Vlaio / Agentschap Innoveren & Ondernemen
De softwaretoepassing waar in Vlaanderen de voorbije maanden reikhalzend naar werd uitgekeken, is de zogenaamde hinderpremie. Bedrijven of winkels die naar aanleiding van de coronacrisis de deuren moesten sluiten, kwamen voor een premie in aanmerking. Op twee weken tijd kon Vlaio de aanvraag tot stand brengen via onze site. Daardoor kon er snel uitbetaald worden, en ook voor andere premies.
4. Rombit
De scale-up Rombit lanceerde midden april een digitale armband om Covid-19-besmettingen op de werkvloer te voorkomen. De oplossing laat medewerkers in de industrie, bouw en logistiek toe om het werk veilig te hervatten. Havenbedrijf Antwerpen ging er als eerste mee aan de slag. Met de armband kon Rombit ook snel nieuwe omzet genereren. Of hoe de anderhalvemeter-economie ook kansen biedt.
5. Arvesta
Landbouwgroep Arvesta lanceerde deze zomer digitale versies van landbouwbeurzen. Zo lanceerde Arvesta voor een beurs in Libramont een digitaal platform met video’s, demonstraties, brochures en fiches. Bijzonder was het Arvesta-project rond de digitale Openvelddagen. Bezoekers krijgen traditioneel in Neerhespen een rondleiding ter plaatse op de proefvelden. Dit jaar gebeurt dat virtueel: de proefvelden worden nagebootst op een digitaal platform waar bezoekers op de velden kunnen klikken om meer te weten komen over gewassen en proeven.