Hoe zit het met het gebruik van container-technologie in België? Vier mythes over containers. ‘De tijd van de pilotprojecten is wel voorbij.’
Een container is een standaardsoftware-unit die code (en alles wat daarbij komt kijken) verpakt zodat een applicatie vlot en betrouwbaar werkt en zich kan begeven van de ene computeromgeving naar de andere. Elk deel van de app is namelijk ingepakt in een eigen container.
Door met containers te werken, vergroot je de flexibiliteit van je organisatie. De technologie is al enkele jaren aan een opmars bezig. Hoe gaat (it in) België ermee om? Vier mythes over containers en digitalisering.
Mythe 1. Covid-19 vertraagt it-veranderingen
Het hoofd boven water houden. Dat was de eerste reactie van it-afdelingen ruim een halfjaar geleden toen corona de kop opstak. ‘Bedrijven keken in de eerste fase van de pandemie vooral naar stabilisatie van hun activiteiten. Businesscontinuïteit stond voorop’, erkent Sophie Decock, BeLux country manager voor VMware. ‘Al merken we intussen dat die continuïteit zich ook uit in resilience: het uitzetten van een operating model om met (toekomstige) verandering om te gaan. Zo willen bedrijven vandaag ook echt hun legacy ook moderniseren. En hierbij zijn inderdaad concepten als containers, container orchestration (met onder andere Kubernetes) en verder ook cloud native aan de orde’, oppert ze.
De Belgische markt is voor dit alles, volgens haar, zeker klaar. Bedrijven kunnen de vertaalslag maken van klassieke (server) virtualisatie naar applicaties. ‘We zien een versnelling naar de nieuwe technologie. Voor ons is dat een opportuniteit’, opperde Sophie Decock van VMware tijdens een virtuele persbijeenkomst deze week naar aanleiding van VM World.
Mythe 2: Er zijn vooral pilotprojecten in containers
Dat de technologie en projecten rond containers in ons land nog blijft steken in testen en proberen, spreekt Michael Boeckx van The NRB Group tegen. ‘Ik zie vandaag meer container-engines uitgerold worden dan bijvoorbeeld custom artificiële intelligentie gebaseerde projecten’, merkt hij op.
Bij het gebruik van containers, zo benadrukt Boeckx, zorg je voor een consistente en efficiënte manier van werken via kleine behapbare blokken. ‘Het is de industrialisatie van it-processen. Op zich lijkt het niet hip of sexy, maar wel nuttig en efficiënt. En als we het over containers hebben is de tijd van de pilotprojecten toch echt wel gepasseerd. The time is now.’
Mythe 3: Containers is per definitie cloud
Veel bedrijven evolueren naar containers, maar doen dit niet enkel in een cloud-omgeving. ‘Ze werken ook met containers in een on-premise-omgeving, eigenlijk als shift van virtuele machines naar containers’, merkt Michael Willemse, managing partner en cloud solution architect bij Cloudway, op in het magazine SAI Update. Het verschil zit dan wel in de verantwoordelijkheid die je zelf draagt in plaats van je cloudleverancier. ‘Bij container orchestration zijn er verschillende niveaus van beheer. Maar als je containers on-premise hebt staan, is container orchestration sowieso je eigen verantwoordelijkheid’, vult hij aan.
Mythe 4: België is achterloper in containers
Klopt niet echt. Meer zelfs, een van de grootste pioniers in het gebruik van containers is een Belgische overheidsdienst. ‘Zo was Smals een van de eerste organisaties in Europa om in te zetten op een containerplatform’, vertelde Stef Schampaert, country manager Belux bij Red Hat eerder dit jaar tijdens een persontmoeting met Computable.
De ict-dienstverlener voor publieke instellingen omarmde de technologie, aangespoord door besparingen op hun werkingsmiddelen. Het resultaat was g-cloud, een platform voor overheidsdiensten, gebaseerd op containers. Smals koos voor de technologie van OpenShift en dit vijf jaar geleden al. In de wereld van containers is dat een eeuwigheid.