109 jaar na zijn oprichting splitst IBM in tweeën. ‘s Werelds oudste computergigant brengt zijn legacy-onderdelen onder in een nieuw bedrijf en richt zich op lucratieve clouddiensten. Door minder-winstgevende activiteiten af te splitsen, kiest Big Blue voor groei en waarde voor de aandeelhouders.
De onderdelen die IBM afsplitst betreffen de technische diensten op het gebied van it-infrastructuur. Dit zijn over het algemeen diensten waarop weinig winstmarge zit. Wereldwijd maken zo’n 4600 organisaties in 115 landen gebruik van deze diensten. Zij zullen vanaf eind 2021 worden bediend vanuit een nieuw bedrijf, waarvan de naam nog onbekend is. Ongeveer negentigduizend IBM-medewerkers gaan over naar de nieuwe organisatie.
Het resterende afgeslankte IBM gaat zich toeleggen op clouddienstverlening. Deze diensten hebben volgens het bedrijf een marktpotentie van maar liefst duizend miljard dollar. IBM hoopt deze potentie aan te boren via zijn open hybride-cloudplatform met daarop een arsenaal aan ai-functionaliteit. Er werken ongeveer 260.000 mensen. Het bedrijf wijst er fijntjes op dat na de afsplitsing meer dan de helft van de omzet wordt gegenereerd uit terugkerende inkomsten.
Red Hat
Het cloudplatform is gebaseerd op de opensource-technologie van Red Hat, dat IBM vorig jaar inlijfde voor 34 miljard dollar. Op het platform heeft IBM de afgelopen tijd veel ai-toepassingen ontwikkeld. Het is de bedoeling dat organisaties daarmee meer uit hun data halen en hun applicaties gemakkelijker kunnen moderniseren.
IBM werd opgericht in 1911 en groeide uit tot een van ‘s werelds grootste fabrikanten van mainframecomputers, servers en later ook printers, pc’s en laptops. In de afgelopen decennia deed het techbedrijf al veel hardwareproductie van de hand. De fabricage van it-netwerkapparatuur en printers werd afgestoten in de jaren negentig, servers en pc’s op hun beurt in het begin van dit millennium.
Aandeelhouders
Hoewel IBM het hoofd over het algemeen goed boven water wist te houden, is er geregeld kritiek op het feit dat dit zich niet vertaalt in toegenomen beurswaarde. In vergelijking met andere succesvolle Amerikaanse techbedrijven, blijft de waarde van het aandeel namelijk laag. Terwijl vrijwel alle techfondsen dit jaar omhoog spoten, daalde de koers van IBM zelfs.
Door de minder-winstgevende activiteiten uit de kern van de onderneming te halen en de lucratieve clouddiensten er juist in te houden, bestaat de mogelijkheid voor groei en innovatie en dus op meer waarde voor de aandeelhouders.