Het ict-beleid op Vlaamse scholen staat onder druk door een gebrek aan voldoende budgettaire ondersteuning. Volgens de huidige regelgeving moet één ict-coördinator gemiddeld 1.341 leerlingen bedienen, of zelfs 1.987 leerlingen wanneer het om iemand met een masterdiploma gaat. Naast het andere werk.
Scholen worstelen met deze verhouding, terwijl de technologische eisen blijven toenemen. Want je zal in zo’n grote school maar ict-coördinator zijn: werk genoeg. ‘Die ene coördinator moet niet alleen tweeduizend laptops van leerlingen en enkele honderden laptops van personeelsleden beheren, maar ook het netwerk en de infrastructuur onderhouden, leraren en leerlingen ondersteunen, de administratie bijhouden en een ict-beleid vormgeven’, aldus Charlotte Zwemmer, schooldirecteur in Anderlecht in De Standaard.
Het Rekenhof, de parlementaire instelling die de overheidsfinanciën controleert, stelt in een audit vast dat scholen structureel te weinig middelen krijgen voor ict-coördinatie. De situatie dwingt scholen om middelen uit andere budgetten vrij te maken. ‘Bijvoorbeeld uren voor opvoeders, leraren, nascholing of zelfs aanvangsbegeleiding’, bevestigt Zwemmer.
Op haar school zijn twee ict-coördinatoren en twee medewerkers van de laptopbalie actief om de digitale infrastructuur draaiende te houden. ‘Alleen al de laptops van duizend leerlingen en van tweehonderd personeelsleden, én de infrastructuur in tachtig klaslokalen aan de praat houden vraagt continue ondersteuning’, zegt ze. Ondertussen wacht het onderwijsveld op nieuwe beleidsplannen van minister Zuhal Demir (N-VA), die na de paasvakantie verwacht worden.