Toyota Motors Europe brengt alle bedrijfsinformatie samen op één dataplatform. ‘We zagen in dat we medewerkers makkelijker toegang moesten geven tot data’, vertelt Thierry Martin, head of data bij Toyota Motors Europe. Het project ontvangt een pre-nominatie voor de Computable Awards in de categorie IT Project of the Year in Enterprise Market.
Betere toegang tot informatie voor iedereen binnen de organisatie. Dat is het opzet van de datamesh. Thierry Martin definieert Toyota Europe’s datamesh als een benadering van databeheer die de verantwoordelijkheid voor dataproducten bij de zogenaamde business owners in de organisatie legt.
Het gaat dan om de domains, zoals sales, logistics of supply chain. Het zijn ook diegenen, benadrukt Martin, die diepgaande kennis hebben van bedrijfsdata. Bij de domains bevinden zich data owners (managementniveau), maar ook de data stewards, ofwel de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de definitie van de dataproducten en zich dichter bij de data bevinden. ‘Onze missie is om iedereen uit te rusten met betrouwbare en gebruiksvriendelijke dataproducten en analytics’, stelt Martin. Dataproducten kunnen verschillende zaken zijn. ‘Van een tabel of rapport tot een wizard van een machine learning-model.’
Stap
Toyota Europe rolde en rolt de datamesh intussen stap voor stap (lees domain per domain) uit. Op organisatorisch vlak bestaat data-analytics bij uit drie teams: het datameshteam, het analytics team en het data-ops-team. ‘In totaal goed voor zowat zeventig mensen, contractors inbegrepen’, vertelt Martin.
Diverse leveranciers dragen bij aan het project. De oplossing baseert zich op een cloud based datawarehouse van Snowflake als dataplatform. Toyota zal voorts Dataiku gebruiken voor data analytics, Power BI van Microsoft voor het business-intelligence-gedeelte en Collibra voor zowel het governance-luik als de datamarktplaats. Het gaat hierbij om één gemeenschappelijk data-repository voor alle dataproducten die elke gebruiker kan browsen om data op te vragen.
Waarom deze pre-nominatie?
Afstappen van een silobenadering van data, waarbij elk bedrijfsonderdeel zijn eigen informatie heeft én aan de knoppen zit, is het opzet van het project. En dat is een duidelijk streefdoel. De aanpak richt zich op maximaal hergebruik van data. Er zijn dus geen of beperkt aantal kopieën van data. Zeker niet van klantendata. ‘We kiezen resoluut voor een privacy-by-design-aanpak, stelt Martin. Een ander doel is om de interne gebruikers ook de resultaten te tonen van je data-initiatief. ‘Bouw het engagement op bij medewerkers en probeer ze geëngageerd te houden.’
Meer over Cybersec & Computable Awards
De komende weken lichten we op regelmatige basis de pre-nominaties in onder meer de categorieën IT Project of the Year toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 21 en 22 mei , waarvoor u zich hier gratis kan registreren. Aanmelden kan tot 2 maart. Informatie over de nominaties en de mogelijkheid tot aanmelding voor de Cybersec & Computable Awards vindt u hier.