De Amerikaanse president Donald Trump heeft de joint venture Stargate aangekondigd die de komende vier jaar in de VS minimaal vijfhonderd miljard dollar wil steken in het aanleggen van computerinfrastructuur speciaal voor op artificiële intelligentie (ai). De eerste honderd miljard zijn al vrijgemaakt, aldus de initiatiefnemers Stargate, OpenAI, Softbank, Oracle en MGX.
Trump deed de aankondiging van de private investeringen tijdens een persconferentie in het Witte Huis, waarbij ook OpenAI-topman Sam Altman, Oracle-oprichter Larry Ellison en Softbank-baas Masayoshi Son spraken.
Volgens de initiatiefnemers zal deze infrastructuur ‘het Amerikaanse leiderschap op het gebied van ai veiligstellen, honderdduizenden Amerikaanse banen creëren en enorme economische voordelen genereren voor de hele wereld. Dit project zal niet alleen de herindustrialisering van de Verenigde Staten ondersteunen, maar ook een strategische capaciteit bieden om de nationale veiligheid van Amerika en zijn bondgenoten te beschermen.’
De eerste aandelenfinanciers in Stargate zijn het Japanse techconglomeraat SoftBank, OpenAI, Oracle en MGX (een techinvesteerder uit de Verenigde Arabische Emiraten). SoftBank en OpenAI zijn de hoofdpartners voor Stargate, waarbij SoftBank de financiële verantwoordelijkheid krijgt en OpenAI de operationele verantwoordelijkheid. Masayoshi Son, topman van Softbank, is de bestuursvoorzitter. De joint venture staat open voor andere financiers.
Arm, Microsoft, Nvidia, Oracle en OpenAI zijn de technologiepartners. Stargate zegt begonnen te zijn met de bouw van een datacentercampus in Texas en diverse andere potentiële locaties in de VS op het oog te hebben. In Nederland wordt er ook nagedacht over investeringen in ai-infrastructuur; zo komt er een haalbaarheidsonderzoek naar een ai-fabriek in Groningen. Het initiatief voor zo’n ai-datacenter valt binnen het programma van de Europese Commissie, EuroHPC, dat gericht is op de bouw van ai-fabrieken met geavanceerde rekenkracht en kenniscentra in regio’s. Doel is de afhankelijkheid van buitenlandse (lees Amerikaanse) Big Tech-bedrijven te verkleinen.