Microsoft-klanten moeten zich voorbereiden op aanzienlijke prijsstijgingen bij verschillende producten. Ook de ingrijpende veranderingen in contractvormen vragen veel aandacht. Aldus Kevin Pastor en Wim Zuman, licentie-specialisten bij het adviesbureau BeSharp Experts uit Badhoevedorp. Het is zaak voor klanten om goed de roadmap voor de komende jaren in beeld te hebben en vooraf in te schatten wat precies nodig is. Want anders betaal je al gauw (veel) te veel.
Gelet op het feit dat Microsoft nog niet alle wijzigingen heeft gecommuniceerd en veel veranderingen al per 1 januari aanstaande ingaan, is de urgentie groot, stellen Zuman en Pastor. Bepaalde klanten die cloud Enterprise Agreements (EA) rechtstreeks bij Microsoft afsluiten, kunnen per 1 januari 2025 niet meer verlengen. Volgens Microsoft betreft dit slechts 10 procent van de klanten. Deze maatregel lijkt vooral de kleine en middelgrote bedrijven te raken. Maar juist in Nederland en België is deze categorie groot.
Zuman: ‘Dit dwingt sommige EA-klanten om over te stappen naar andere contractvormen, zoals het CSP- en MCA-E-licentiemodel, die mogelijk minder gunstig uitpakken.’ De beleidswijziging is van invloed op zakelijke klanten (buiten de publieke sector) in directe markten waar Microsoft rechtstreeks facturen stuurt naar klanten met een Enterprise Agreement (EA), in plaats van via een Licensing Solution Provider (LSP).
Vaag
Zuman vreest vooral beperkingen voor kleine en middelgrote klanten. Hij vraagt zich af wat er na het wegvallen van EA gaat gebeuren met de prijsbescherming van drie jaar. Ook is hij bang dat het op- en afschalen duurder wordt. Of dat de prijsprotectie minder flexibel wordt door commitment op bepaalde volumes. Zijn extra licenties straks nog voor dezelfde oude prijs (future pricing) te verkrijgen? En wat gebeurt er als je bijvoorbeeld na een reorganisatie of verkoop van een bedrijfsonderdeel minder licenties nodig hebt? Microsoft is daar momenteel nog vaag over.
Onzekerheid is er ook voor hybride gebruikers die on-premises combineren met de cloud. De verwachting is dat bedrijven die Software Assurance afnemen via EA, dat onderhoud bij nieuwe contractvormen niet meer kunnen verlengen. Het wegvallen van Software Assurance maakt dat klanten naar andere licentievormen zoals CSP- of MCA-E zullen uitwijken die naar verwachting duurder uitvallen. ‘Klanten die gebruikmaken van Hybrid Benefits in Azure moeten zorgvuldig de mogelijke impact evalueren,’ waarschuwt Zuman.
De algemene prijsverhoging van vijf procent op het per maand betalen van jaarabonnementen is slecht gevallen. Die verhoging komt boven op de extra kosten die Microsoft bijvoorbeeld voor Teams Phone Standard en Power BI Pro/Power BI Premium in rekening gaat brengen.
Vooral het argument van Microsoft dat maandelijkse betalingsoptie klanten meer cash flow flexibiliteit geeft, wordt in de techcommunity van Microsoft een belediging voor de partners genoemd. ‘Zeg gewoon dat dit een prijsverhoging is om de inkomsten te verhogen,’ aldus een commentaar.
Zeg gewoon dat dit een prijsverhoging is om de inkomsten te verhogen
Microsoft 365
Microsoft biedt vanaf 1 januari 2025 een korting van 15 procent op Microsoft 365 E5-abonnementen voor nieuwe klanten die overstappen naar de nieuwste productiviteits- en beveiligingstools, inclusief ai-functionaliteiten. Deze korting geldt voor maximaal 2400 licenties. Daarnaast is er tot eind dit jaar een Microsoft 365 Copilot-korting van 15 procent voor nieuwe klanten, tot maximaal driehonderd licenties. Zuman: ‘Deze kortingen kunnen aantrekkelijk lijken, maar het is belangrijk te onderzoeken of deze kortingen daadwerkelijk de beste keuze zijn.’
BeSharp noemt het essentieel om de komende veranderingen tijdig als afnemer te doorzien. Een handicap is daarbij wel dat Microsoft de veranderingen mondjesmaat communiceert en weinig transparant is over wat er komen gaat. Zuman: ‘Tijdige actie en onafhankelijk advies zijn cruciaal om kosten te beheersen en het meeste uit het it-budget te halen.’
Veel onnodige kosten zijn te voorkomen als bedrijven weten hoe hun roadmap voor een langere periode eruit gaat zien. Omdat de meeste veranderingen al per 1 januari 2025 ingaan, hebben bedrijven daar nog één maand voor, in aanmerking nemende dat veel organisaties tussen Kerst en Nieuwjaar een kleine bezetting hebben. Het is dus erg kort dag.
Lees ook: Microsoft-klanten schrikken van enorme prijsverhogingen