Iedereen mag een nieuwe naam voor evenementenhal Sportpaleis suggereren. Zolang er maar Afas in staat. Dat maakt de keuze uiterst beperkt. Hier alvast mijn pronostiek voor die nieuwe naam. En twee bedenkingen.
Het Sportpaleis Antwerpen verandert voor het eerst sinds 1933 van naam. Dat is het resultaat van een tienjarige deal met het Nederlandse softwarebedrijf Afas. Nu is Afas niet aan zijn proefstuk toe. In het thuisland bestaat er al een tijdje Afas Live (voorheen Heineken Music Hall) en het Afas Stadion van de Alkmaarse voetbalclub AZ, en de nieuwe naam voor het Sportpaleis zal daar vermoedelijk niet ver af zitten.
Een slimme jongen uit Mechelen registreerde het domein Afasarena.be
Zo’n ‘naming rights partnership’ – zoals de overeenkomst heet – heeft zo zijn geplogenheden. Want zij die de nieuwe naam voor het Sportpaleis mogen kiezen met Afas daarin, hebben sowieso een beperkte keuze. Zeker omdat ‘sportpaleis’ of ‘paleis’ niet in de naam mag voorkomen. Afas Paleis is dus een no go.
Dat doet me denken aan de T-Ford van Henry Ford. Die was ‘verkrijgbaar in alle kleuren, mits het maar zwart is.’ Nu ja, mijn voorspelling voor het nieuwe uithangbord: Afas Arena. Ik ben niet de enige. Kort na de bekendmaking registreerde een slimme jongen uit Mechelen het domein Afasarena.be. Je weet maar nooit.
Profilering
Dan de eerste bedenking. Afas kiest als zakelijk merk voor een profilering bij het grote publiek. Nieuw is dat niet, maar het steekt nu een tandje bij. Voetbalclub KV Mechelen had al een Afas Arena, maar aan die deal komt nu een eind omdat Afas naar het Sportpaleis lonkt. Eigenlijk bokst Afas met de Sportpaleis-deal boven zijn gewicht. Concurrenten als Safe, Exact, Unit4 en zeker Visma hebben een grotere omzet dan Afas. Uit dit lijstje presenteert vooral (het veel grotere) Visma zich bij het grote publiek met hun bekende wielerploeg.
Trend
En dan de tweede bedenking, of vaststelling. Want in elk geval speelt de naamswijziging van Afas in op de trend dat stadions of evenementenhallen onder de naam van een techbedrijf door het leven gaan. Zo speelt eersteklasser KAA Gent zijn thuiswedstrijden in de Planet Group Arena, een naam die verwijst naar het bedrijf dat thuis in de rekrutering van it-profielen. Het stadion van voetbalclub KRC Genk is omgedoopt tot Cegeka Arena, een stadion dat ook wordt gebruikt voor andere evenementen dan voetbal. Een Afas Arena staat in de sterren geschreven.