De Franse staat is het niet eens geworden met Atos over de overname van de Big Data en Security-divisie (BDS). Ondanks langdurige onderhandelingen verstreek op 4 oktober jl. de uiterste termijn van het bod dat de regering in Parijs had gedaan op het grootste deel van BDS.
Op 12 juni, de dag dat Frankrijk een bod aankondigde om alle strategische activiteiten van BDS te redden, leek deze op handen zijnde transactie een van de weinige zekerheden voor Atos. Maar zelfs de Franse staat, die er alle belang bij heeft dat de missiekritische systemen, advanced computing (supercomputers) en cybersecurity in veilige handen komen, is voorlopig afgehaakt. Atos heeft nu een alternatief voorstel ingediend dat de Franse regering gaat bestuderen.
Afketsen
Het afketsen van het bod komt na een uitgebreid boekenonderzoek. Atos dacht voor BDS zevenhonderd miljoen tot 1,1 miljard euro te vangen. Kennelijk denkt de Franse staat daar anders over. Nu kan Atos bogen op een lange geschiedenis van mislukte onderhandelingen. Eind 2022 toonde Airbus belangstelling voor de activiteiten van BDS, maar begin 2023 trok de vliegtuigbouwer zich terug.
Een jaar later, toen de bodem van de kas bij Atos in zicht kwam, vroeg de regering in Parijs Airbus opnieuw naar de boeken te kijken. Dit deel van Atos, dat inmiddels onder Eviden viel, zou anderhalf à 1,8 miljard euro moeten opbrengen. Airbus deed daarop een studie, maar haakte al snel af. Franse media citeerden een bron bij Airbus dat BDS geen bijzondere technologie op gebied van security in huis had. Atos zou wat dat betreft een te grote broek hebben aangetrokken. Ook de techniek achter de supercomputers van Atos maakte op Airbus weinig indruk.
Ramp
Parijs is nu nog niet helemaal afgehaakt. Want het zou een ramp zijn als bepaalde delen van BDS in handen komen van partijen die geen garanties bieden voor de toekomst. Financieel lijkt Atos door een akkoord met de schuldeisers voorlopig te zijn gered. Maar de top van de it-dienstverlener is door een uittocht van managers en vele positiewisselingen uitgedund. Het voorlopig niet doorgaan van de overname van BDS volgt op het afhaken van een groep rond de Franse it-consultancy Onepoint die heel Atos zou overnemen. Kort nadat Onepoint eind juni de overnamestrijd van de Tsjechische miljardair Kretinsky had gewonnen, trok de groep die werd gesteund door Econocom zich onverwachts geheel terug. Toen kwam Kretinsky weer in beeld. De Tsjech bereidde een nieuw bod voor maar daarover is nog niets vernomen.
De toekomst van Atos blijft dus in nevelen gehuld. Volgens Atos heeft het verstrijken van de onderhandelingstermijn met de Franse staat geen gevolgen voor de lopende financiële herstructurering. Ook krijgt Frankrijk eind dit jaar een preferentieel aandeel in Bull SA, de dochter die supercomputers levert voor nucleaire simulaties. Overigens was het recht om Bull over te nemen als een buitenlandse partij zich aandient al eerder bedongen.
Het verstrijken van de deadline heeft geen gevolgen voor de activiteiten van BDS in Nederland en België, want deze onderdelen van BDS gaan sowieso niet naar de Franse staat.