Grote bedrijven zoals Google, Meta, Microsoft en Amazon verwerven steeds meer controle over de onderzeese kabelinfrastructuur. Big Tech gebruikt vandaag 71 procent van de internationale capaciteit van onderzeese kabels, tegenover amper tien procent een decennium geleden.
De zogenaamde hyperscalers zijn dus niet alleen prominent aanwezig in de online-economie, maar ook in de oceanen. Dat blijkt uit een rapport van het Australian Strategic Policy Institute (ASPI). ‘De hyperscalers, die door de groei van cloud computing en ai steeds grotere hoeveelheden data moeten verwerken, hebben zich ontwikkeld van gebruikers van kabelcapaciteit tot eigenaren ervan’, klinkt het bij ASPI. Daar halen ze ook cijfers boven. Zo bezit Google, de slokop op het vlak van kabelbezit, 33 van deze kabels. Meta heeft er vijftien, Microsoft vijf en Amazon vier. Dit geeft deze partijen invloed op de capaciteit en de locatie van deze netwerken, waarbij de focus ligt op verbindingen tussen datacenters in plaats van bevolkingscentra. Voorheen werd deze markt gedomineerd door telecomoperatoren.
Strategisch belang
De ontwikkeling biedt voordelen, zoals een robuuster en gestandaardiseerd netwerk. Maar het rapport waarschuwt ook voor mogelijke risico’s. Zo kunnen deze bedrijven hun eigen diensten prioriteit geven, wat de openheid van internet en concurrentie kan beperken. Daarnaast vormt de dominantie een potentieel gevaar voor de veerkracht van de wereldwijde communicatiesystemen: storingen of aanvallen op hun netwerken zouden aanzienlijke ontwrichting kunnen veroorzaken.
Naast technologische uitdagingen spelen geopolitieke factoren een rol. Overheden zoals die van de VS, Australië en China investeren intussen actief in onderzeese kabels om strategische belangen te beschermen. Een voorbeeld hiervan is Australisch ingrijpen in 2016, toen het een contract met Huawei Marine overnam uit angst voor Chinese invloed op de Solomon-eilanden. Om deze risico’s te beperken, adviseert ASPI overheden om nauwer samen te werken met de industrie en strengere regelgeving in te voeren om de dominantie van hyperscalers te beheersen en nationale veiligheidsbelangen te waarborgen.