Google Cloud beschuldigt Microsoft van oneerlijke en concurrentiebeperkende licentiepraktijken. De rivaal van Microsoft heeft daartoe een antitrustklacht neergelegd bij de Europese Commissie.
Volgens Google beperken Microsofts licentievoorwaarden Europese klanten om bestaande Microsoft-workloads naar de clouds van concurrenten te verplaatsen. Klanten worden als het ware vastgepind op Microsoft Azure en zo gedwongen bij één leverancier te blijven. Google tekent daarbij aan dat er geen enkele technische belemmering bestaat om workloads te verplaatsen. Bedrijven en instellingen die zich niet aan Microsofts voorwaarden houden, kunnen een ‘boete’ in de vorm van een prijsopslag van vierhonderd procent tegemoet zien. Volgens Google bevestigen Microsofts eigen verklaringen dit ook.
Google stelt in een persbericht, waarin de gewraakte praktijken uitvoerig worden beschreven, dat Microsoft zich als enige cloudprovider van deze tactieken bedient. Het zou Europese klanten minstens een miljard euro per jaar extra kosten, nog afgezien van andere nadelige effecten verder op in de keten. Google noemt daarbij restricties voor distributeurs en kanaalpartners en een verhoogd risico voor organisaties die worden blootgesteld aan de ‘ontoereikende’ beveiligingscultuur van Microsoft.
Contact
Google zegt te hebben geprobeerd rechtstreeks met Microsoft in contact te komen. ‘We zijn een dialoog in de sector gestart over eerlijke en open cloudlicenties. En we hebben gepleit namens Europese klanten en partners die bang zijn voor represailles in de vorm van audits of erger als ze zich uitspreken. Helaas heeft Microsoft, in plaats van zijn praktijken te veranderen, eenmalige deals gesloten met een kleine groep bedrijven.’ Google bedoelt daarmee Cispe, de branchevereniging van cloud-infrastructuurdienstverleners waartoe AWS en Aruba behoren. Hun klacht bij de Europese Commissie werd onlangs na een schikking ingetrokken.
Overigens is Google in de EU zelf ook onderwerp van verschillende antitrustzaken. Op de EU-cloudmarkt is het Google nooit gelukt om AWS en Microsoft serieus te bedreigen. In Nederland is Microsoft Azure dominant.