De nieuwe Europese Commissie gaat zich inzetten voor het verbeteren van de concurrentiepositie van Europa. Ursula von der Leyen, president van de Commissie, wil korte metten maken met de verkokeringen op dit gebied in Brussel. Ze zei dat vanmorgen tijdens haar presentatie van de samenstelling van het nieuwe college.
Versterking van de tech-soevereiniteit, veiligheid en democratie staat voorop. De Commissie gaat een gedurfde industriële strategie ontwerpen met innovatie en investeringen als kern. Von der Leyen volgt daarbij het advies van het Draghi-rapport.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Stéphane Séjourné, wordt commissaris voor Welvaart en Industriële Strategie. Hij zal ook verantwoordelijk zijn voor de portefeuille Industrie, mkb en de Interne Markt. Hij moet de voorwaarden creëren waaronder bedrijven kunnen floreren; van investeringen en innovatie tot economische stabiliteit en handel en economische veiligheid.
Henna Virkkunen wordt commissaris Tech-soevereiniteit, Veiligheid en Democratie. De Finse zal ook verantwoordelijk zijn voor de portefeuille voor digitale en grensverleggende technologieën. Het mededingingsbeleid komt in handen van Teresa Ribera. De Spaanse moet zorgen voor een schone, rechtvaardige en competitieve transitie. Ook dient ze Europa op koers te houden voor de doelen die zijn vastgelegd in de Europese Green Deal. De Letse politicus Valdis Dombrovskis krijgt een dubbele rol. Hij wordt commissaris Economie en Productiviteit en krijgt tegelijkertijd de rol van commissaris Implementatie en Vereenvoudiging. Hij moet rechtstreeks aan Von der Leyen rapporteren. Wopke Hoekstra draagt de verantwoordelijkheid voor klimaat en schone groei.
Toneel
Thierry Breton, die als Eurocommissaris voor de Interne Markt jarenlang streed tegen Amerika’s grootste online-platforms, verdwijnt van het Brusselse toneel. Hij schreef gisteren zijn afscheidsbrief. Politieke kringen in Brussel verwachten niet dat de exit van Breton veel invloed zal hebben op het tech-beleid van de EU. Een verstoorde ‘werkrelatie’ met Von der Leyen is de kleurrijke Breton fataal geworden. De voormalige Atos-topman, gezegend met een groot ego, kon al langere tijd niet meer met haar door één deur. Breton dacht zich te kunnen permitteren om openlijk kritiek te uiten op Europa’s machtigste vrouw.
Ongeveer een week geleden was Von der Leyen het zat. Ze belde de Franse president Macron dat hun verstandhouding beneden het vriespunt was beland. Breton beschuldigt zijn Duitse rivaal ervan met Macron een politieke koehandel te hebben gedreven, waarvan hij het slachtoffer zou zijn geworden. Von der Leyen zou Macron duidelijk hebben gemaakt dat Frankrijk zijn streven naar uitbreiding van zijn tech- en innovatie-portefeuille in de nieuwe samenstelling van de Europese Commissie wel kon vergeten als Macron vasthield aan de kandidatuur van Breton. Macron, die zijn greep op het EU-tech beleid wil vergroten, zou daarop eieren voor zijn geld hebben gekozen. Hij liet Breton vallen en schoof Stéphane Séjourné, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, naar voren.
Lees ook: Offline | Thierry Breton: voorvechter van een sterke digitale markt in Europa