Vier prioriteiten beheersen de agenda van de Belgische cio’s en it-verantwoordelijken: ai, wetgeving, cyberveiligheid en cloud. Vaak gaat het om prioriteiten die meerdere van deze vier combineren. Ai staat het komende werkjaar wel boven aan op de lijst.
Dat zijn de voornaamste conclusies uit het ‘Beltug Priorities Compass’, het jaarlijkse onderzoek dat peilt naar de prioriteiten voor het komende werkjaar bij it-beslissingsnemers. Dit jaar namen bijna vierhonderd respondenten uit de private en publieke sector – veelal uit grote organisaties – deel aan de bevraging.
- Ai
Uit de resultaten blijkt dat ai een brede verspreiding kent in het bedrijfsleven. Bijna de helft van de ict-beslissers geeft aan dat de integratie van ai in de it-omgeving een topprioriteit. Ook veiligheid, privacy, het ethisch inzetten van ai en verscheidene thema’s rond databeheer scoren hoog.
In de top 10 van het kompas vinden we vier prioriteiten die met ai te maken hebben, terwijl in de top 20 zacht prioriteiten zijn gelinkt aan ai en data governance. Het databeleid wordt voor organisaties dus alleen maar relevanter. ‘Er blijven net als de vorige jaren veel vragen over databeleid en databeheer. Over welke data beschikt een organisatie allemaal en waar? Wie mag en moet er toegang toe krijgen? Hoe kunnen we onze data veilig delen met andere partijen?’, weet Ann Guinée, communication manager & operations lead van Beltug. ‘Bijkomend rijst de vraag met welke data ai-modellen kunnen worden getraind en hoe dat op een veilige manier kan gebeuren.’
- Regelgeving
Een tweede cluster aan prioriteiten heeft te maken met regelgeving. Onder impuls van Europa worden organisaties ook in België geconfronteerd met wetgeving rond ai, cyberveiligheid (NIS2) en data. De Belgische cio’s zien volgens Beltug een spanningsveld ontstaan: in tijden van personeelskrapte moet meer aandacht gaan naar het naleven van wetgeving met veel overleg met juristen en andere collega’s. Hierdoor blijft er minder tijd over voor innovatie en het optimaliseren van de werking. Bovendien stellen velen zich de vraag hoe ze zicht kunnen krijgen op hoe hun leveranciers omgaan met al die regelgeving.
- Cyberveiligheid
In tijden van toenemende geopolitieke spanningen blijft cyberveiligheid een grote bekommernis voor de cio’s. Een stevige it-beveiligingsstrategie hoort andermaal bij de topprioriteiten uit de enquête. De NIS2-richtlijn, bedoeld om de cyberbeveiliging in verschillende sectoren te verbeteren, staat op de derde plaats. De regelgeving gaat in vanaf oktober.
Vaak mengen de prioriteiten zich met elkaar. Zo wordt ai zowel als oplossing dan wel als bedreiging gezien. Geautomatiseerde en door ai aangestuurde aanvallen kunnen tot verhoogde risico’s leiden, maar tegelijk kan ai helpen om de cyberveiligheid te verhogen.
- Cloud
Naar goede gewoonte duikt it-architectuur en het inzetten van cloudtoepassingen hoog op in de lijst van prioriteiten. Dit jaar vooral veel bekommernissen over cloud, met betrekking tot de onvoorspelbare kosten en over de veiligheid en vertrouwelijkheid van bedrijfsdata die in de cloud worden ondergebracht.
De belangrijkste conclusie is volgens Beltug alvast dat een ‘cloud first’-strategie niet langer zaligmakend is. ‘Cio’s maken een duidelijke afweging over de meerwaarde van de cloud en maken onderbouwde keuzes over wat hun organisatie al dan niet naar de cloud kan overbrengen. Ook over het opzetten en switchen van clouddiensten zijn er veel vragen.’
Overzicht: de twintig belangrijkste prioriteiten
Bron: Beltug