In deze rubriek een greep uit de stortvloed aan berichten over artificial intelligentie (ai):
Sakana AI lanceert AI Scientist
Sakana AI uit Tokio claimt ’s werelds eerste ai-systeem te hebben ontwikkeld dat zelfstandig wetenschappelijk onderzoek kan uitvoeren. De ‘AI Scientist’ is in staat om nieuwe onderzoeksideeën te genereren, code te schrijven, experimenten uit te voeren, papers te schrijven en zelfs zijn eigen ‘peer reviews’ te doen met een nauwkeurigheid die bijna menselijk is.
De ai-wetenschapper heeft al papers geproduceerd met nieuwe bijdragen op het gebied van machine learning, zoals taalmodellering en diffusiemodellen. Elk artikel kost slechts ongeveer vijftien dollar om te produceren, wat de onderzoekscapaciteiten mogelijk zou kunnen democratiseren.
Deze doorbraak zou de wetenschappelijke vooruitgang aanzienlijk kunnen versnellen. Onderzoekers hoeven niet per se overbodig te worden, stelt Sakani AI. Ze kunnen gaan samenwerken met ai-agenten en tijdrovende taken te automatiseren. De komende tijd zal echter nog moeten worden bewezen of deze intellectuele ai-agent echt zo hoogbegaafd is dat hij revolutionaire ideeën kan ontwikkelen of alleen maar kan voortborduren op bestaande concepten.
Voorlopig lijkt sprake van het laatste. De ‘weledelzeergeleerde’ ai-agent werkt in een lus met een open einde, voortbouwend op eerdere ideeën om nieuwe onderzoeksrichtingen te genereren. Maar voor een wetenschapper die even geen inspiratie heeft om een bijdrage aan een congres te leveren, kan de AI Scientist een uitkomst zijn.
Ai komt als geroepen bij accountant
Een beroepsgroep die zeker veel baat heeft bij ai, is die van de accountants. De accountancybranche biedt een groot potentieel voor ai, concludeert ING in een marktstudie. Accountants hebben het momenteel razend druk. De krappe arbeidsmarkt zet een rem op de groei. Investeringen in nieuwe technologie zoals ai zijn noodzakelijk om de productiviteit te verhogen.
De komende jaren neemt de vraag naar accountants- en adviesdiensten nog verder toe door extra werkzaamheden voortvloeiend uit nieuwe regelgeving, zoals duurzaamheidsrapportages en meer focus op fraude en continuïteit bij de te controleren bedrijven.
Met name voor sectoren die grotendeels zijn gedigitaliseerd, is er een groot potentieel voor ai. Ook een deel van de werkzaamheden in de accountancy kan op termijn door ai worden uitgevoerd. Zo wordt ai inmiddels al gebruikt voor het samenstellen en controleren van contracten.
Hoewel nu veelal nog in de experimentele fase, kan ai ook worden ingezet bij de audit door accountants. Het gebruik van ai versnelt de processen en zorgt voor kwaliteitswinst doordat het minder foutgevoelig is en sneller fraude kan opsporen. Ai kan immers relatief snel grote hoeveelheden data analyseren en afwijkende trends signaleren. Dit komt zowel de efficiency als de kwaliteit van de werkzaamheden ten goede. Zeker met het aanhoudende tekort aan accountants zorgt dit voor enige verlichting van de werkdruk. Bovendien wordt het vak van accountant hierdoor interessanter en uitdagender voor jongeren.