Van WhatsApp tot webcam
Van incognito surfen tot het onhackbare iOS. Als het om digitale veiligheid gaat, doet er nog steeds een aantal hardnekkige misverstanden de ronde. Deze leiden tot zowel onnodige angsten als onveilig online gedrag. Dat blijkt uit recent onderzoek van Arlington Research, in opdracht van Kaspersky.
Op het vlak van internationale verkoop staat Kaspersky de laatste tijd flink onder druk. Zo verbieden de Verenigde Staten intussen de verkoop van de software. Maar het onderzoek van Kaspersky onder tienduizend consumenten wereldwijd bevat wel enkele opmerkelijke bevindingen. Zo blijkt dat 52 procent van de respondenten zich zorgen maakt over hun veiligheid online. Dit gevoel van onveiligheid kan leiden tot het vermijden van bepaalde online activiteiten.
Veel mensen zijn ook niet zeker van wat wel en niet veilig is online. Sommige zorgen blijken overigens best gegrond. Zo uitte 41 procent van de respondenten argwaan over de hoeveelheid data die moderne auto’s verzamelen. Al zijn er ook veel misverstanden.
1. Misverstanden over surfen en smartphones
Sommige misverstanden worden nog steeds breed gedeeld. 40 procent van de respondenten gelooft bijvoorbeeld ten onrechte dat de incognitomodus van een browser hen volledig anoniem maakt online.
Een ander wijdverbreid misverstand is dat iOS-apparaten immuun zijn voor hackers, wat door 22 procent van de respondenten wordt aangenomen. En ook bijna een kwart (24 procent) gaat ervan uit dat een gecodeerde berichtenservice zoals WhatsApp Live links veilig maakt om te gebruiken.
2. Fascinatie en angst voor ai
Terwijl 57 procent van de respondenten openstaat voor het gebruik van artificiële intelligentie (ai) om hun leven efficiënter te maken, denkt 34 procent dat hackers met behulp van ai zelfs de veiligste systemen kunnen kraken. Bovendien maakt 38 procent zich zorgen dat ai het onmogelijk maakt om mensen van chatbots te onderscheiden. ‘Veel misvattingen zijn gebaseerd op een gebrekkig begrip van hoe ai werkt en hoe het effectief kan worden gebruikt zonder inbreuk te maken op de privacy’, klinkt het bij de onderzoekers.
3. Misverstanden over webcams, privacy en games
Veel consumenten vertrouwen op methoden die weinig tot niets doen voor hun daadwerkelijke veiligheid. Bijna de helft van de gebruikers denkt bijvoorbeeld dat het sluiten van de webcam voldoende bescherming biedt tegen online-bedreigingen. Daarnaast heeft een kwart van de respondenten een speciaal hoesje voor hun smartphone in de veronderstelling dat dit hen beschermt tegen hackers.
Maar op het vlak van online games zijn we dan weer minder bekommerd om onze data. Zo geeft 44 procent toe onnodig persoonlijke informatie te delen via tests en minigames op sociale media.
‘Ons onderzoek onderstreept het belang van een goed geïnformeerde benadering van cyberbeveiliging en digitale privacy’, stelt David Emm, hoofdonderzoeker beveiliging bij het Global Research & Analysis Team van Kaspersky. ‘Want zelfs onder tech-savvy gebruikers, blijven hardnekkige misverstanden over technologie bestaan.’
Want last but not least: het waren niet de zogenaamde boomers die instaan voor deze bevindingen. De deelnemers aan het onderzoek waren tussen de achttien en veertig jaar oud en gaven aan geïnteresseerd te zijn in nieuwe technologie.