In deze rubriek een greep uit de stortvloed aan berichten over artificial intelligentie (ai):
AWS leert mensen ai-kunstjes
Amazon Web Services (AWS) gaat naast gratis cloudcursussen nu ook kosteloos trainingen aanbieden voor het aanleren van artificiële intelligentie (ai)-kunstjes. De techgigant wil deze technologie zo toegankelijker maken voor meer mensen.
Als onderdeel van deze missie lanceerde AWS kort geleden AI Ready met het doel tegen 2025 wereldwijd twee miljoen mensen trainingen in ai-vaardigheden aan te bieden. Naast technische ai-competenties leren deelnemers ook hoe zij belangrijke ‘soft skills’ kunnen ontwikkelen, zoals communicatieve vaardigheden en probleemoplossend vermogen.
Zo is AWS SimuLearn gelanceerd, ondersteund door Amazon Bedrock, dat een leerervaring biedt die generatieve ai-simulaties combineert met hands-on training om deelnemers te helpen zakelijke problemen te vertalen naar technologische oplossingen. Leerlingen gaan interactieve gesprekken aan met virtuele klanten om specificaties te verzamelen, oplossingen te delen, contextuele feedback te ontvangen en architecturen te optimaliseren.
De gratis cloudtrainingen die AWS sinds 2020 geeft, trekken veel belangstelling. Het streven was om tegen 2025 ruim 29 miljoen mensen vertrouwd te maken met cloud computing. Maar dat zijn er momenteel al meer dan 31 miljoen. In Nederland staat de teller op vijftigduizend, in België op circa tienduizend. De trainingen kennen verschillende niveaus; van het AWS re/Start trainingsprogramma voor werkzoekenden tot de persoonlijke leercentra van AWS Skills Center.
Textgain bant online haat uit met ai
Textgain bouwt een nieuw groot ai-taalmodel (Calico genaamd) dat online haatspraak detecteert in alle officiële Europese talen. Deze ai-spin-off van de Universiteit Antwerpen verwacht met dit zelf ontwikkelde ‘large language model’ (llm) een grote stap vooruit te zetten in de strijd tegen haat en desinformatie op internet. De online tool helpt schadelijke inhoud snel te herkennen en te verwijderen.
Afgelopen juni werd het Antwerpse bedrijf eerste in een prestigieuze competitie voor Europese ai-ontwikkelaars. Het bedrijf won niet alleen 250.000 euro, maar ook zo’n twee miljoen uur ontwikkeltijd op een Europese ‘supercomputer’. Daardoor kan het zijn nieuwe ai-modellen versneld trainen.
Directeur Guy De Pauw: ‘Grote taalmodellen, zeker de commerciële, weigeren om toxische taal te verwerken. Daardoor is het zo goed als onmogelijk om ze in te zetten om bijvoorbeeld haatspraak te verwerken. Wij bouwen nu vanaf nul een eigen taalmodel dat dit soort content wél kan verwerken, maar niet zelf produceert.’
Textgain streeft ernaar op termijn in de Europese Unie marktleider te worden in meertalige haatspraak-detectie op basis van ai. Daarna moeten er software-as-a-service (saas)-toepassingen komen voor gebruik buiten Europa.