15.000 atleten, miljoenen toeschouwers en miljarden kijkers over heel de wereld: de Olympische Spelen in Parijs zijn deze zomer niet alleen een van de grootste evenementen ooit in Frankrijk maar tevens een uitgelezen gelegenheid voor Intel om te tonen wat zijn Xeon-processoren kunnen en om voor het eerst uit te pakken met 8K live-streamingbeelden.
Hightech-bedrijven hebben altijd gebruik gemaakt van de Olympische Spelen om nieuwe technologie te introduceren – en de komende Spelen in Parijs zijn daarop geen uitzondering. Voor het eerst zal het evenement live gestreamd worden in 8K-kwaliteit, een vier keer hogere resolutie dan Ultra HD 4K dat tot op heden de norm was.
Daarvoor worden Intel Xeon Scalable-processoren ingezet die dankzij Intel AI Deep Learning Boost-technologie maar milliseconden nodig hebben om het live signaal van de OBS (Olympic Broadcasting Services) te encoderen en te comprimeren. En dan wereldwijd te verspreiden, livestreaming van een hogere orde dus.
Versatile Video Coding
‘En dat zonder kwaliteitsverlies, beklemtoont Jean-Laurent Philippe, chief technology officer (cto) EMEA bij Intel. ‘Wij maken daarbij gebruik van een nieuwe standaard, VVC of Versatile Video Coding, ook bekend als H.266, die in staat is een stream van 48 Gbit per seconde 50 procent efficiënter te comprimeren dan zijn voorloper H.265/HEVC en zo ook geschikt te worden voor distributie via de bestaande kanalen.’ Dankzij nieuwe technologie in de Xeon-processoren hoeft Intel geen extra-accelerators in te schakelen die normaal minstens twee keer meer energie zouden verbruiken. ‘Op die manier helpen we van deze Olympische en Paralympische Spelen een van de meest energiezuinige ooit te maken’, aldus de cto van het chipconcern.
Het betekent niet dat er helemaal geen specifieke accelerators aan te pas komen – ‘sommige zitten geïntegreerd in onze processoren, andere staan op zich zoals de Gaudi 2-accelerators die speciaal ontworpen zijn om ai – artificial intelligence mogelijk te maken met een heel efficiënt energieverbruik’, zegt Philippe.
AI everywhere
Meteen is het grote andere thema van Intel op deze Spelen gevallen: AI everywhere. ‘Laat mij het heel eenvoudig stellen’, zegt Sotiris Salamouris, cto bij OBS, ‘het zou vandaag de dag totaal onmogelijk zijn deze Olympische Spelen te laten draaien zonder grote ondersteuning van ai op alle domeinen, zowel voor de atleten zelf als voor de toeschouwers. Zo zullen trainers en coaches gebruik kunnen maken van ai-analytics om op basis van actuele data de prestaties en de algemene conditie van hun atleten te volgen om vervolgens uit de analyse van massa’s data beslissingen te nemen om hun potentieel te maximaliseren’.
Dankzij ai kunnen zenders ook sneller meer gepersonaliseerde digitale informatie aan hun kijkers aanbieden en met behulp van technologieën als vr (virtual reality) en ar (augmented reality) hen in het hart van de competitie kunnen plaatsen. De fans krijgen daarbij toegang tot real-time statistieken, het profiel van atleten en diepgaande analyses op maat van hun wensen. En ook het Olympische verleden wordt niet uit het oog verloren want Intel’s Emergent AI Lab is volop bezig om via ‘neural object cloning’ video’s uit de Olympische archieven om te zetten in 3d-voorstellingen zodat toeschouwers stukken uit de sportgeschiedenis kunnen bekijken en draaien alsof ze hen in de hand hadden. Op die manier kan het Olympisch Museum interactieve digitale tentoonstellingen opzetten en historische voorwerpen in digitale vorm toegankelijk maken.
Monitoring
Ook de blinden en slechtzienden worden niet uit het oog verloren want met behulp van ai worden 3d-modellen van de sportinfrastructuur ontwikkeld om zowel atleten als toeschouwers te helpen navigeren binnen en tussen de gebouwen met behulp van stembegeleiding via een smartphone-app. In dezelfde optiek wordt ai ook ingezet om in real-time de publieksdrukte te monitoren in de gangen ter ondersteuning van de security.
Uit een recent rapport van de Insikt Group, een divisie van beveiligingsfirma Recorded Future, blijkt trouwens dat op het dark web al flink wat activiteit te noteren valt rond illegale toegang tot organisaties die betrokken zijn bij de Spelen – en de onderzoekers stellen dat er zeker aanvallen zullen komen onder de vorm van ransomware en phishing.
Precies die beveiliging is cruciaal in Parijs want het ligt voor de hand dat zo’n evenement heel wat cybercriminelen zal aantrekken. Daarom heeft Atos, de Franse it- en consultingleverancier, als wereldwijde it-partner en belangrijkste systemintegrator van het Internationaal Olympisch Comité een soc (security operations center) opgezet dat constant cyberincidenten monitort en met zijn ‘computer security incident response team klaar staat om onmiddellijk in te grijpen bij een eventuele cyberaanval.
Wij zijn bijzonder waakzaam om te vermijden dat er geknoeid zou worden met de beelden
Sotiris Salamouris (cto OBS)
‘Ook bij OBS zijn we bijzonder waakzaam om te vermijden dat er geknoeid zou worden met de beelden’, zegt cto Salamouris. ‘Om de distributie veilig te laten verlopen zonder piraterij wordt iedereen in de distributieketen verplicht maatregelen te nemen en de allernieuwste technologie op het vlak van cyberprotectie te gebruiken, elke partner draagt daarbij verantwoordelijkheid. Maar dankzij de security die ingebakken zit in de Xeon-processoren van Intel zijn we zeker dat niemand zal kunnen knoeien met de beeldinformatie die verwerkt of doorgestuurd wordt.’