Als het om activiteit en investeringen gaat, dan is Gent momenteel de technologiehoofdstad van België. Van alle recente investeringen in techbedrijven gaat een kwart naar Gent. Bovendien is de stad prominent aanwezig als het gaat om artificiële intelligentie én is het de bakermat van een van de grootste private techbedrijven in Europa.
Belgische techbedrijven halen 493 miljoen euro op in eerste jaarhelft van dit jaar. Dat is aanzienlijk meer dan de 375 miljoen euro die in de eerste helft van 2023 werd opgehaald, zo becijferde sectorfederatie Agoria. Maar het is wel minder dan de drie jaar ervoor.
Een flink deel van dat geld gaat dus naar bedrijven uit het Gentste. ‘Het gros van de activiteit, inclusief investeringen in technologiebedrijven, vindt momenteel plaats in Gent en in mindere mate in Brussel’, oppert Frederik Tibau, expert digital innovation & growth van Agoria. ‘Dit is te danken aan de nalatenschap van Netlog en aan grote spelers zoals Showpad, imec.istart, In The Pocket en vele andere’, stelt hij. ‘De aanwezigheid van een groeiend aantal ondernemers van de tweede generatie deed het meest mature ecosysteem in ons land ontstaan.’
Ai-hub
Gent is ook de ai-locatie. Zo zijn er veel vooraanstaande ai-bedrijven die in Gent zijn gevestigd. Denk maar aan ML6, Henchman, Robovision, Techwolf of Legalfly. Bovendien is Gent de plek waar het indertijd allemaal is begonnen voor Team.Blue, het bedrijf van de Oost-Vlaamse ondernemer Jonas Dhaenens. Met een waardering van 4,8 miljard euro is dat intussen een van de grootste private techbedrijven in Europa. ‘Momenteel is er een heel positieve buzz rond Gent, wat uiteindelijk het hele Belgische ecosysteem ten goede komt’, vindt Tibau.
Gent is niet de enige plek in ons land. ‘In Brussel worden de cijfers gestuwd door grote investeringen in zogenaamde proptech-platforms zoals Cohabs en Coloc Housing. Maar een aanzienlijk deel van dat geld wordt geïnvesteerd in onroerend goed’, merkt hij op. Na Brussel en Gent volgen Oostkamp, Antwerpen en Leuven van steden (en hun bedrijven uit die regio) waar de techinvestingen naartoe gaan.
De klemtoon ligt ook in het noorden van het land. Van alle investeringen ging in de eerste helft van dit jaar 62 procent naar Vlaanderen, 28 procent naar Brussel en 10 procent naar Wallonië.