In deze rubriek een greep uit de stortvloed aan berichten over artificial intelligentie (ai):
Ai-abracadabra voor commissarissen
Het is heel matig gesteld met de kennis van commissarissen over ai. De ‘gemiddelde’ toezichthouder bij Nederlandse bedrijven weet hier geen raad mee. Commissarissen weten niet wat ze met algoritmes aan moeten, laat staan dat ze directies op dit gebied kunnen adviseren.
Uit onderzoek van Grant Thornton (accountancy en advies) blijkt dat commissarissen geen goed beeld hebben van de voor- en nadelen van ai voor de organisatie. Ook de bestuursraden tasten grotendeels in het duister, stellen de onderzoekers Board in Balance en prof. Herbert Rijken. Veelal ontbreekt het aan beleid hoe met ai om te gaan. Discussie is er over de vraag of algoritmes in de organisatie alleen beslissingsondersteunend mogen zijn.
De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat geen enkele raad van commissarissen (rvc) het management het gebruik van ai bij het herijken van de bedrijfsstrategie wil ontzeggen. Ook verwonderen ze zich over het geringe enthousiasme van de rvc om inzicht te krijgen in het gebruik van ai in hun bedrijf. Lang niet iedereen is ervan overtuigd dat beleid nodig is voor de omgang met ai. Dat lijkt de onderzoekers een recept voor fiasco’s en ‘een rvc die de kop in het zand steekt’.
Apple Intelligence voorlopig niet in EU
De ‘ai-phone’ laat in de EU nog even op zich wachten. Apple durft het niet aan om Apple Intelligence, een reeks ai-diensten, over heel Europa uit te rollen. Ook andere technologie zoals iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing verdwijnt in de wachtkamer. Apple noemt als reden dat de Digital Markets Act (DMA) het bedrijf zou dwingen de beveiliging van zijn producten en diensten te verlagen.
Als poortwachter moet Apple zich aan een lange lijst voorschriften houden om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Maar volgens de iPhone-maker brengen de wettelijke eisen voor interoperabiliteit de privacy van gebruikers en de gegevensbeveiliging in gevaar. Zolang daar geen oplossing voor is, kan de uitrol van Apple’s ai in de EU niet plaatsvinden.
Benelux achterop
Benelux ligt ver achter bij de implementatie en het gebruik van generatieve ai (gen-ai). Besluitvormers uit de Benelux melden dat een derde van de organisaties de technologie gebruikt. Ter vergelijk: in China is dat ruim tachtig procent, in het VK zeventig procent en in de VS 65 procent.
Zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat SAS (analytics en ai) onder 1.600 besluitvormers liet doen. Onderscheid werd gemaakt naar de stadia van implementatie en volwassenheid. Over die assen gemeten, blijken Amerikaanse bedrijven het verst gevorderd. Bij bijna een kwart is sprake van volledige implementatie en grote volwassenheid in het gebruik van gen-ai. China (19), het Verenigd Koninkrijk (11 procent) en vooral de Benelux (6 procent) hebben nog een achterstand goed te maken. Vooral het ontbreken van een duidelijke strategie remt de implementatie van gen-ai. Wereldwijd is slechts negen procent van de respondenten zeer goed op de hoogte van de invoeringsstrategie van gen-ai binnen hun organisatie. In de Benelux is dat nog lager: vier procent.
Véronique Van Vlasselaer, analytics en ai lead bij SAS, stelt vast dat de Benelux een voorzichtigere aanpak hanteert , waarbij governance en compliance van het begin worden meegenomen in de implementatie en processen. ‘Dat geeft ons zonder twijfel voordelen op lange termijn, maar we mogen niet te lang aarzelen om gen-ai te omarmen.’
Mini-versie van GPT-4o
OpenAI introduceert GPT-4o mini, een nieuwe kleinere versie van zijn ai-model. ‘Mini’ zou goedkoper en sneller zijn dan de huidige geavanceerde ai-modellen. Tot nog toe was GPT-3.5 Turbo OpenAI’s kleinste model. Het bedrijf mikt met dit lichtere model op ontwikkelaars die snelheid en kostenefficiëntie voorop stellen. Deze versie van GPT-4o geldt als alternatief voor eenvoudige taken met grote volumes zoals redeneertaken met tekst. Verwacht wordt dat er hierdoor nog meer apps met ai zullen komen. De voornaamste concurrenten van de nieuwe mini-versie zijn Gemini 1.5 Flash en Claude 3 Haiku.