Mededingingsautoriteiten in de VS en Europa slijpen hun messen, nu Big Tech allerlei trucs bedenkt om de antitrustwetgeving te omzeilen. Recente deals, waarbij de it-giganten bij startups op het gebied van artificiële intelligentie (ai), de sleutelfiguren in dienst nemen en de rest van zo’n bedrijf helemaal afhankelijk van hen maken, liggen onder een vergrootglas.
Op deze manier blijven grote it-bedrijven in de ai-race voorop lopen zonder de mededingingsregels te overtreden en de markt blijven domineren. Niet innovatie, maar controle over de ai-markt is hun hoogste doel, zegt de Amerikaanse senator Ron Wyden die samen met twee andere collega’s van de Democraten oproept tot een onderzoek.
Mede aanleiding tot hun ongerustheid is een deal waarbij Amazon de hele top van Adept inlijft. Tegelijk neemt de e-commerce- en cloud-gigant een licentie op Adepts ai-systemen en datasets. Adept werkt aan ai-agents die het dagelijkse routinewerk van medewerkers overnemen zodat deze zich op het echte denkwerk en creativiteit kunnen richten.
Stroperij
Ron Wyden zegt tegenover het persbureau AP een grootscheepse consolidatie bij ai te vrezen. Een zeer select groepje bedrijven probeert op deze snelgroeiende markt de dienst uit te maken. Door talenten bij alle opkomende bedrijven weg te kopen of via sluwe constructies aan zich te binden kan Big Tech de markt onder controle houden. In Amerika wordt dit een vorm van stroperij genoemd.
Volgens MIT-hoogleraar Michael Cusumano is het opkopen van bedrijven omwille van hun talenten van alle tijden. Maar de ai-industrie probeert een nieuwe variant uit. Nieuwe, opkomende bedrijven worden in leven gehouden zonder dat ze een bedreiging kunnen vormen. Dit schuurt mogelijk aan de antitrustwetgeving.
Europese Commissie
Het geval van Adept staat niet op zichzelf. Microsoft deed ongeveer hetzelfde met Inflection. De topman van die ai-studio en zijn beste ontwikkelaars werden overgeheveld naar Microsoft om daar de afdeling consumenten-ai te gaan leiden. Deze transactie trok de aandacht van de Europese Commissie.
De Britse mededingingsautoriteiten kijken of dit geen verkapte overname is. Deze transactie trok eveneens de aandacht van de Europese Commissie. Eurocommissaris Margrethe Vestager wil voorkomen dat Big Tech-bedrijven via dit soort constructies door de mazen van de antitrustwetgeving heen kunnen glippen.
OpenAI
Ook Microsoft’s samenwerking met OpenAI, is onderwerp van onderzoek. Microsoft heeft al dertien miljard dollar geïnvesteerd in dit leidende ai-bedrijf. Dit bedrag is zo groot dat Vestager zich afvraagt of Microsoft onder het mom van een partnerschap geen controlerende invloed op de ChatGPT-maker heeft gekregen. Overigens heeft Microsoft om de antitrust-autoriteiten gunstig te stemmen al zijn zetel in de ‘board’ van OpenAI opgegeven. Verder wil de Europese Commissie meer weten over Google’s deal met Samsung om Gemini Nano op hardware van het Zuid-Koreaanse bedrijf voor te installeren.
Behalve de EU worden ook Amerikaanse mededingingsautoriteiten actiever. Zo gaan ze onderzoek doen naar Microsoft, OpenAI en Nvidia en hun rol in de ai-hausse.