Event | SAS Innovate 2024, Las Vegas
Toen SAS vorig jaar zijn SAS Viya-platform uitrolde, telde het flink wat ai-elementen. Op zijn jongste Innovate 2024-conferentie bevestigt het bedrijf die ai-inbreng met een trits nieuwe producten: SAS Viya Workbench, SAS Data Maker, Viya Copilot, plus een aantal ai-modellen voor uiteenlopende toepassingen.
Voor een bedrijf dat traditioneel gezien werd als een klassieke analytics-leverancier met bijna vijftig jaar ervaring was de introductie van SAS Viya vorig jaar opmerkelijk. Maar ergens ook logisch want het paste in het plaatje om zijn software-oplossingen meer en beter toegankelijk te maken tot een groter publiek (lees niet-specialisten). Met de nieuwe ai-toevoegingen trekt SAS die lijn in de overtreffende trap door.
Synthetische data
Viya had al large language model-elementen ingebouwd die nu nog uitgebreid worden met gen-ai (generatieve ai) via de introductie van een synthetic data generator, SAS Data Maker. Een nieuwe tool die eindgebruikers in staat stelt snel en gemakkelijk synthetische data te genereren die die eruit zien als echte data en deze kunnen vervangen wanneer die niet beschikbaar zijn. De voornaamste reden om met synthetische data te werken is volgens EMEA-topman Mathias Coopmans de privacy. ‘Er is vaak discussie over wat wel en niet mag vrijgegeven worden. Met synthetische data heb je dat probleem niet. Er zitten geen namen of adressen in, enkel gegevens waarmee je een model kan bouwen om bijvoorbeeld gedrag te herkennen.’
Dat synthetische data een rol gaan spelen, bewijst de recente stelling van de Gartner Group dat synthetische data tegen het einde van dit decennium belangrijker zullen zijn dan echte data, vooral voor het trainen van machine learning-modellen, wat handig is in situaties waar bedrijven te weinig data hebben om hun ai-modellen te voeden en waar ze hun eigen gevoelige data niet willen blootgeven. SAS denkt daarbij aan strikt gereglementeerde domeinen als de gezondheidszorg, de financiële sector, en fraudedetectie.
Workbench en Copilot
Een van de belangrijkste en langverwachte aanvullingen voor SAS Viya is SAS Viya Workbench. ‘Tot op zekere hoogte een afslanking van SAS Viya die voor sommige klanten al volstaat en die ook veel minder kost qua infrastructuur en onderhoud’, legt Coopmans uit. ‘Viya heeft altijd veel nodig gehad qua infrastructuur en machines in de cloud, en dus is die vraag vaak gekomen voor een self-service, on-demand omgeving voor datavoorbereiding, data analyse, en voor het ontwikkelen van analytische en machine learning modellen – in SAS of in Python’.
Speciaal voor die klanten is het volgens Coopmans zinvol om een prebuilt en schaalbare infrastructuur te gebruiken die hen in staat stelt om zich te concentreren op het creëren en uittesten van nieuwe dingen. Het grote voordeel voor ontwikkelaars is dat ze hierbij kunnen werken in hun geliefkoosde programmeertaal en ook in gewone taal vragen kunnen stellen die dan automatisch in SAS-code worden omgezet. SAS Viya Workbench zal in eerste instantie beschikbaar zijn via AWS Marketplace met nog vóór het einde van het jaar ook ondersteuning voor de R-programmeertaal.
Een andere interessante uitbreiding van SAS Viya is Viya Copilot, zeg maar een persoonlijke assistent bestemd voor zowel ontwikkelaars als data-scientists en zakelijke gebruikers. Viya Copilot biedt verschillende tools voor taken als code generation, data cleaning, data exploration, marketingplanning en knowledge gap analysis. De bedoeling is de vele manuele ingrepen te verminderen waar data-scientists vandaag veel tijd mee verliezen. In datzelfde licht moeten we de industriegerichte ai-modellen zien die op de eerste plaats bedoeld zijn voor financiële diensten, gezondheidszorg, overheidsinstellingen en de industrie.
De modellen richten zich naar niet-technische gebruikers om workflows en besluitvorming te verbeteren door een out-of-the-box-oplossing aan te bieden waarmee ze onmiddellijk aan de slag kunnen zonder nog eerst zelf ai-modellen te moeten ontwikkelen. SAS kondigde op de conferentie ook een uitbreiding van zijn hosted managed services aan naar het AWS-platform om zijn klanten nog meer opties te kunnen bieden in het ontplooien en beheren van SAS-technologie.
Aanvullend
Bryan Harris, chief technology officer bij SAS, laat er geen twijfel over bestaan: ‘In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt is generative ai geen nieuw fenomeen. Dat het tot de verbeelding spreekt, hoeft geen betoog maar large language models op zich kunnen geen problemen oplossen. Hoe indrukwekkend de technologie ook is, voor ons is het overduidelijk dat haar echte waarde ligt in het aanpakken en oplossen van specifieke industrienoden. Het gaat ook verder dan het louter genereren van antwoorden, het moet leiden naar werkbare inzichten die de basis kunnen vormen voor een krachtige besluitvorming.
Gen-ai moet dan ook eerder gezien worden als een bijkomend middel om de productiviteit op te drijven, om sneller resultaten te boeken. Een ai-tool als ChatGPT kan vooral nuttig zijn in samenwerking met menselijke expertise waarbij data-analisten de suggesties van ChatGPT kritisch evalueren om de correctheid van de analyse te controleren. Voor ons wordt ai in de toekomst dan ook geen tool maar een betrouwbare partner in de besluitvorming.’
Lees ook: Data-analytics in nieuwe jas