De belangrijkste leveranciers van cyberbeveiliging hebben in de eerste helft van 2024 bijna drie miljard dollar uitgegeven aan overnames. Dat is meer geld dan in de eerste helft van vorig jaar. Volgens onderzoeksbureau Canalys zijn die transacties gedreven door platformambities.
‘Expertise in cloud, data en analyse staan voorop’, aldus het onderzoeksbureau dat de overnameactiviteiten van veertig cyberbeveiligingsleveranciers onderzocht. Het telde in de eerste helft van dit jaar in totaal elf overnames. Dat is een daling ten opzichte van de dertien overnames in dezelfde periode vorig jaar, maar de totale investeringen in overnames stegen met driehonderd procent naar een geschatte 2,8 miljard dollar (2,57 miljard euro).
Het ging vooral om acquisities van leveranciers die zich specialiseren in domeinen als cnapp (cloud-native application protection platform), dspm (data security posture management) en siem(security information and event management). ‘Die overnames geven aan hoe belangrijk het is dat platformleveranciers beschikken over analytics-, data- en cloudbeveiligingscapaciteiten’, geeft Steven Kiernan, vice-president van Canalys aan.
Grootste overnames
Het waren vooral CyberArk, Palo Alto Networks en Zscaler die dit jaar al het meeste geld op tafel hebben gelegd. CyberArk deed de grootste overname in zijn geschiedenis, met de aankoop van 1,54 miljard dollar van machine identity management specialist Venafi. Palo Alto Networks nam IBM QRadar over voor 500 miljoen dollar. Zscaler spendeerde 310 miljoen dollar aan Avalor Security en kocht ook Airgap Networks.
Overnames van meer dan 100 miljoen waren er dan weer voor Fortinet (dat Lacework kocht voor 150 miljoen dollar) en van CrowdStrike (dat Flow inlijfde voor 115 miljoen dollar).
Cisco
Op langere termijn is Cisco de overnamekampioen. Het nam sinds 2022 maar liefst zeven bedrijven over die gelinkt zijn aan security. Met de overname van Splunk (voor siem en soar oftewel security orchestration, automation & response) als duurste voor Cisco. Die deal was indertijd goed voor 28 miljard euro. Omdat deze overname in de tweede helft van vorig jaar werd aangekondigd, zit die niet in de cijfers van Canalys voor de eerste helft van dit of vorig jaar. Maar het geeft wel aan dat één deal het gemiddelde flink kan doen opdrijven.