Alphabet (Google) heeft liefst 23 miljard dollar over voor de Amerikaans-Israëlische cybersecurity-startup Wiz. Beide partijen zijn dichtbij een overeenkomst, aldus de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.
Als de deal doorgaat, betekent dit de grootste transactie uit de geschiedenis van Google. De aankoop van Wiz moet Google’s clouddivisie een impuls geven. Hoewel Google Cloud snel groeit, blijven Amazon Web Services (AWS) en Microsoft’s Azure zo ver voorop dat een ‘noodgreep’ nodig is. Google wil van security in de cloud een speerpunt maken.
Met Wiz krijgt Google een tool in handen waarmee bedrijven hun cloudinfrastructuur effectief kunnen beveiligen. Wiz is ontwikkeld voor moderne cloudomgevingen en ondersteunt meerdere cloud-providers waaronder Google Cloud.
Het is een zogenoemd Unified Cloud Security Platform dat verschillende beveiligingsoplossingen integreert waaronder software voor de bescherming van workloads in de cloud.
Startup
Wiz kijkt voortdurend in welke toestand de beveiliging van cloud-omgevingen verkeert. Ook regelt de startup het beheer van identiteiten en de toegang tot bepaalde delen van een (multi)cloud. Wiz onderscheidt zich van veel andere beveiligingstools door met api’s te werken. Deze digitale koppelstukken maken een naadloze integratie en snelle implementatie mogelijk. Voor een bedrijf dat nog maar vier jaar bestaat en een omzet van 350 miljoen dollar draait, lijkt een overnamesom van 23 miljard dollar vrij royaal. Eerder dit jaar staken investeerders één miljard in Wiz, wat de waardering van het bedrijf op twaalf miljard dollar bracht. Nu heeft Google het dubbele voor Wiz over.
Ai-bedrijf
Behalve ai-bedrijven behoren startups in de cybersecurity tot de weinige bedrijven die in korte tijd zoveel meer waard kunnen worden. Cisco betaalde eerder dit jaar 28 miljard dollar voor Splunk (data-analytics, siem, beheer van it-operaties en security), maar dat bedrijf zit al op een omzet van 4,2 miljard dollar.
Dat Google zoveel geld over heeft voor een jong cloudsecurity-bedrijf, valt ook te verklaren uit het feit dat de zoekmachine- en reclame-activiteiten onder het vergrootglas van anti-trustautoriteiten ligt. Een sterke clouddivisie moet Google verzekeren van verdere groei en winst. Alphabet werkt weliswaar aan veel futuristische projecten, maar het kan nog jaren duren voordat die echt winst gaan opleveren.