Tegen eind 2026 mogen Duitse telecombedrijven geen kritieke componenten van Huawei en ZTE meer gebruiken in hun 5G-kernnetwerken. Drie jaar later moeten zij de twee Chinese fabrikanten ook weren uit de netwerken waarmee het 5G-signaal vanaf telefoons in de datacenters terechtkomt. Dat is het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken overeengekomen met ’s lands grote telco’s Deutsche Telekom, Vodafone en Telefónica (O2).
De maatregelen zijn bedoeld om de veiligheid en technologische soevereiniteit van Duitsland te waarborgen. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser is het nodig de risico’s van sabotage en spionage te verminderen en te voorkomen dat Duitsland afhankelijk wordt van leveranciers. De bescherming van de communicatie van burgers, bedrijven en de staat is cruciaal voor de economische positie van Duitsland, schrijft ze. De bewindspersoon verwacht geen vergeldingsactie vanuit Peking. Maar volgens de Chinese ambassade in Berlijn heeft de maatregel consequenties, schrijft persbureau Reuters. Het standpunt van de Chinese regering is dat geen enkel land ooit heeft bewezen dat Huawei-apparatuur risico’s voor de netwerkbeveiliging met zich meebrengt. ‘Vermeende risico’s voor netwerkbeveiliging dienen alleen als voorwendsel’, aldus de ambassade.
Naast de aangekondigde maatregelen wordt in Duitsland een forum opgericht. Daarin werken de overheid, telecombedrijven, industriële partners en fabrikanten samen om de implementatie en promotie van de nieuwe veiligheidsnormen te waarborgen. Volgens het ministerie draagt het forum ook bij aan de dialoog over open interfaces, 6G-standaarden, netwerkbeveiliging en cyberveiligheid.
België
In België wordt apparatuur van de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE al langere tijd geweerd uit 5G-netwerken. Hiermee volgt ons land aanbevelingen van de Europese Commissie, zoals vastgelegd in de 5G-toolbox van de EU. Die stelt nationale regeringen in staat cybersecurityrisico’s te beperken door leveranciers te diversifiëren en hoogrisicoleveranciers uit te sluiten. Enkele jaren geleden becijferden economen in opdracht van Huawei dat de kosten van uitsluiting van deze Chinese fabrikant uit delen van de Europese 5G-netwerken voor voor België oplopen tot 975 miljoen euro en voor Nederland tot 780 miljoen. Afhankelijk van het scenario kunnen deze kosten voor Europa zelfs oplopen tot 45 miljard euro tot 2035.