Het rapport ‘Digital Decade 2024: eHealth Indicator Study’ van de EU wijst uit dat België op de eerste plaats staat inzake e-health. Vorig jaar stond België op plek acht.
De studie geeft een overzicht van de stand van zaken in de EU en ook in landen als IJsland en Noorwegen. En dat met betrekking tot de zogenaamde digital decade target inzake e-gezondheidszorg. Een van de doelstellingen van dat beleidsprogramma is om tegen 2030 EU-burgers toegang te geven tot hun elektronische patiëntendossiers.
De elementen die in de studie worden opgenomen zijn de implementatie van elektronische toegangsdiensten voor burgers. Ook de mate van toegankelijkheid van gezondheidsgegevens en de technologie speelt mee, naast de toegangsmogelijkheden voor bepaalde categorieën van gebruikers.
België
De vijf meest volwassen landen in de EU-27 inzake digitale gezondheid zijn België (100 procent), Denemarken (98 procent), Estland (98 procent), Litouwen (95 procent) en Polen (90 procent). België is zelfs het eerste deelnemende land aan de e-health-studie dat een maturiteitsscore van 100 procent behaalt.
De belangrijkste verbetering voor België ten opzichte van het vorige rapport een jaar geleden is dat beschikbare gezondheidsgegevens tijdig beschikbaar worden gesteld. Applicaties die toegang geven tot gezondheidsdata worden gratis beschikbaar gesteld in de app stores. België stijgt op één jaar tijd van plek acht naar één. In de vorige editie stond Denemarken op één.
De grootste stijgers dit jaar inzake e-health zijn Frankrijk (+25 punten), Portugal (+23 punten), Slowakije (+20 punten) en Duitsland (+17 punten). Maar er zijn ook EU-partijen die nog een lange weg hebben af te leggen, zoals Tsjechië en Roemenië. En vooral Ierland dat met een belabberde score van 11 procent achteraan bengelt.
De e-health-score voor de EU-27 bedroeg gemiddeld 79 procent, een stijging van zeven procentpunten ten opzichte van het vorig onderzoek. Nederland zit een stuk verder in de middenmoot met 72 procent, een maturiteitsscore die onder het EU-gemiddelde zit. Het rapport geeft ook aan dat egovernment vele dimensies heeft. Recent kwam een rapport uit waaruit bleek dat België middenmoter en Nederland voorloper is in e-government. Inzake e-health lijken de rollen omgekeerd.