De Franse Staat heeft het bod van 700 miljoen euro geformaliseerd op het strategische en politiek gevoelige deel van het Atos-onderdeel BDS (Big Data en Security). Atos heeft dit gisteren bevestigd nadat eerder deze week bekend werd dat een consortium van Onepoint, Butler Industries en Econocom de it-dienstverlener kan gaan redden.
Frankrijk hecht zwaar aan het behoud van zijn soevereiniteit. De regering in Parijs wil voorkomen dat de supercomputers van Atos, software voor missiekritische systemen zoals kernwapens en bepaalde defensie-activiteiten in buitenlandse handen terechtkomen. Ook een deel van BDS dat zich richt op cybersecurity hoort daarbij. BDS maakt deel uit van Eviden, het onderdeel van Atos dat iets betere vooruitzichten heeft dan de outsourcing-poot Tech Foundations.
Geen risico’s nemen
Het niet-bindende bod is geen verrassing. Eind april bracht Atos naar buiten dat besprekingen gaande waren met de Staat over een overname. De waarde van advanced computing, de missiekritische systemen en cybersecurity-producten werd toen geraamd op 700 miljoen à 1 miljard euro inclusief schulden. Destijds leek het er nog sterk op dat de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky heel Atos in handen zou krijgen. Hoewel onderzoek naar eventuele zakelijke banden met Poetin nooit resultaat heeft opgeleverd, durfde Frankrijk geen risico’s te nemen.
Afgelopen dinsdag werd bekend dat Kretinsky is afgevallen als kandidaat-redder. Maar het feit dat het Franse Onepoint nu de reddingsoperatie mag gaan leiden, is vooralsnog geen reden voor de regering in Parijs om het politiek gevoelige deel van BDS toch maar bij Atos te laten.
Gevoelige activiteiten
Bovendien komt het Atos wel uit als er geld in het laatje komt en de Staat ook wat schulden overneemt. Tegelijk waarschuwt Atos dat er geen enkele zekerheid bestaat dat de onderhandelingen tot een definitief akkoord zullen leiden. Overigens beloofde Onepoint-topman David Layani afgelopen woensdag nog de ‘gevoelige’ activiteiten in stand te houden en ze niet te verkopen.
Eerder heeft de Franse regering geprobeerd Thales, Airbus of Dassault Aviation voor de drie BDS-onderdelen te interesseren. Airbus was een serieuze kandidaat, maar de vliegtuigbouwer haakte afgelopen maart af. Naar verluidt had Airbus meer verwacht van Atos’ cybersecurity-technologie. Ook de supercomputers waren minder geavanceerd dan Airbus had gedacht. Bovendien zou het hoge verloop onder hooggekwalificeerde software-ontwikkelaars de vliegtuigbouwer hebben afgeschrikt.
Naast de drie BDS-onderdelen wordt mogelijk ook Worldgrid uit Atos gehaald. Atos maakte afgelopen donderdag bekend met Alten exclusieve onderhandelingen te voeren over de verkoop van dit bedrijf dat zich toelegt op software voor de energiesector en andere nutsbedrijven. Aan Worldgrid, dat werk geeft aan 1.100 mensen, hangt een prijskaartje van 270 miljoen euro.