Ict’ers mogen terecht worden uitgesloten van de auteursrechtenregeling die schrijvers en kunstenaars een lagere belastingtarief biedt. Dat oordeelt het Grondwettelijk Hof in een arrest, meldt De Tijd. Zeven grote ict-bedrijven en enkele ict’ers hadden de zaak aangespannen om deze uitsluiting aan te vechten.
De auteursrechtenregeling bepaalt dat auteurs slechts 15 procent roerende voorheffing betalen op hun inkomsten. In 2023 ontstond ophef toen minister van Financiën Vincent Van Peteghem voorstelde de regeling te beperken tot schrijvers en kunstenaars. Andere beroepsgroepen, zoals ict’ers, consultants en advocaten, gebruikten de regeling ook omdat zij ook creatief werk menen te doen.
De regeling trad begin 2024 in werking, waarbij de regering besloot hem vatbaar te laten voor interpretatie. Veel bedrijven gingen er echter van uit dat ict’ers niet meer onder de regeling vielen, schrijft de zakenkrant. Daarop stapten enkele ict-bedrijven en ict’ers naar het Hof om hierover een uitspraak te krijgen.
Geen discriminatie
Volgens het Hof is geen sprake van discriminatie. Het fiscale gunstregime voor schrijvers en kunstenaars zou zijn gebaseerd op de onregelmatigheid van inkomsten, wat doorgaans niet geldt voor ict’ers die stabiele salarissen ontvangen. Uitsluiting van deze beroepsgroep zou voor hen dan ook geen onevenredige gevolgen hebben, vindt het Hof.
Dat ict’ers belasting moeten betalen zoals elke werknemer, zal voor hen echter wel financiële gevolgen hebben, meent de MR. De Franstalige liberalen blijven zich verzetten zich tegen de beperking van de regeling. Volgens hen is er een politiek akkoord dat ict’ers toegang blijven houden tot de gunstige voorwaarden.