SAP Belux snoeit flink in zijn personeelsbestand. Zowat 10 procent van het lokale personeelsbestand zou moeten vertrekken. Vooral de oudere werknemers lijken het gelag te moeten betalen.
Eerder dit jaar raakte al bekend dat de opkomst van artificiële intelligentie (ai) SAP noopt tot een versnelde transformatie. Europa’s grootste leverancier van zakelijke software investeert dan wel twee miljard euro extra in ai. Maar tegelijk verandert de samenstelling van het personeelsbestand danig.
Nadat SAP vorig jaar al drieduizend banen schrapte, gaan dit jaar wereldwijd achtduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. De ontslagen in België liggen in het verlengde van dat plan. Concreet gaat het om 30 à 35 mensen van de lokale Belux-afdeling die mogen beschikken. Het zou gaan om ongeveer 10 procent van het lokale personeelsbestand, vernam Computable uit betrouwbare bronnen. Opvallend is dat bij de ontslagen vooral de ietwat oudere medewerkers zitten. Zo goed als iedereen ouder dan 55 zou moeten vertrekken.
Bezorgdheid
Opvallend is dat SAP onlangs prima financiële resultaten over het boekjaar 2023 kon voorleggen. De totale jaaromzet steeg met 9 procent (bij constante valuta) tot 31,2 miljard euro. De cloudomzet steeg met 23 procent (tot 13,7 miljard euro) bij constante valuta. De brutowinst hieruit nam met 27 procent toe. In België haalt SAP volgens de laatste cijfers 377 miljoen euro omzet.
Maar flink wat klanten zijn ongerust, ook in België. Leden van Beltug, de Belgische vereniging van professionele it-gebruikers, deelden al hun bezorgdheid om de aanpak van softwarebedrijf SAP. Ze hadden het dan over gebrek aan transparantie en openheid, en ook over ontbrekende functionaliteiten in nieuwe cloudproducten. En in het bijzonder de druk die SAP zet om in de cloud te stappen.
Focus op groeigebieden
Bij de lokale afdeling van SAP bevestigen ze intussen de ontslagronde in ons land, ook al spreken ze wel over een lager aandeel dat moet vertrekken. ‘Om de focus op strategische groeigebieden – met name business ai – te vergroten, voert SAP een wereldwijde reorganisatie door. In België en Luxemburg wordt 6 procent van onze medewerkers hierdoor getroffen’, vertelt Stijn De Beuckelaer, managing director SAP Belgium & Luxembourg.
Het gaat, volgens De Beuckelaer, hoofdzakelijk om Belgische medewerkers die een globale of regionale rol vervullen. ‘Hierdoor is de impact op onze lokale werking zeer beperkt. Op dit moment is het onze prioriteit om, samen met de sociale partners, dit proces voor de getroffen collega’s zo vlot mogelijk te laten verlopen.’