OpenAI heeft zijn nieuwe vlaggenschip ChatGPT-4o gelanceerd die gratis beschikbaar wordt gesteld. Anders dan bij GPT-4 krijgen gebruikers nagenoeg dezelfde mogelijkheden. Bij de betaalversie liggen alleen de capaciteitslimieten hoger.
OpenAI-topman Sam Altman zei de betaalmuur grotendeels te hebben opgeheven omdat het tarief van twintig dollar per maand bij GPT-4 een behoorlijke barrière bleek te zijn. Zo’n 95 procent van de gebruikers koos de gratis versie GPT-3.5 in plaats van het tien keer zo krachtige GPT-4. Daardoor kreeg de overgrote meerderheid geen goede indruk van wat er allemaal mogelijk is. Om in de ai-race mogelijke concurrenten van zich af te schudden, geeft OpenAI nu bijna alles gratis weg.
GPT-4o ‘democratiseert’ als het ware de toegang. Puur technisch gezien biedt de nieuwe versie wel vooruitgang, maar de sprong van GPT-3.5 naar GPT-4 was groter. De nieuwe versie is ongeveer twee keer sneller. Hij kan weer wat beter zien, horen en realtime-gesprekken voeren. Verwacht wordt dat GPT-5 qua techniek een grotere sensatie wordt. OpenAI’s cto, Mira Murati, zegt dat ditmaal vooral het gebruiksgemak is verbeterd.
Alleskunner
Zoals de toevoeging ‘o’ (staat voor ‘omni) aangeeft, is de nieuwe editie een alleskunner. GPT-4o is in staat tot gesprekken waarbij het stemgeluid realistisch klinkt. Je kunt met ChatGPT praten en zonder vertraging realtime-antwoorden krijgen. Ook raakt de software niet in verwarring als je door ChatGPT heen gaat praten in plaats van een reactie af te wachten. Net als mensen dat doen, kun je deze virtuele gesprekspartner probleemloos onderbreken. Bovendien is interactie mogelijk tussen tekst en beeld.
Tijdens een demo liet OpenAI zien hoe multimodaal versie 4o is geworden. Het nieuwe model kan naar je ademhaling luisteren en voordoen hoe je dieper adem kunt halen. Ook kan de chatbot door de lens van een mobieltje naar het gezicht van een gebruiker kijken en diens humeur analyseren. Het voorlezen van kinderen vlak voor het slapen gaan kan met verschillende stemmen. Vader en moeder kunnen elkaar afwisselen.
OpenAI heeft tegen de verwachtingen in nog geen ai-gedreven zoekmachine gelanceerd. Mogelijk komt deze met de introductie van GPT-5.