Big Tech-bedrijven smijten met geld om op poleposition in de ai-race te komen. De investeringen in nieuwe datacenters worden tot ongekende hoogtes opgevoerd. Nadat Google, Microsoft en Meta (Facebook) onlangs extra kapitaaluitgaven aankondigden, laat ook Amazon de dollars rollen.
Amazon zei gisteren dat de investeringen ‘significant’ zullen stijgen boven de 49 miljard dollar die vorig jaar werd uitgegeven. Het merendeel hiervan gaat naar nieuwe infrastructuur bij AWS en generatieve ai. Amazon-topman Andy Jassy verzekerde beleggers zeker niet in het blinde te investeren. ‘We doen deze kapitaaluitgaven niet zonder zeer duidelijke signalen dat we er op deze manier geld mee kunnen verdienen,’ aldus Jassy. Amazon Web Services (AWS), ‘s werelds grootste cloudbedrijf, ziet een sterke vraag naar generatieve-ai-workloads.
Ook heeft Amazon de middelen om flink uit te halen. De omzet van AWS steeg in het eerste kwartaal tot 25 miljard dollar, 17 procent hoger vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In de cloud werd een recordwinst van 9,4 miljard dollar behaald, een kwart meer dan de beurs had verwacht. De operationele winst spoot 84 procent omhoog. AWS denkt dit jaar de omzetgrens van honderd miljard dollar te passeren. Ook andere bedrijfsonderdelen zoals e-commerce, het advertentiebedrijf en de streamingdiensten zien verkopen en winst toenemen.
Alphabet
Alphabet, het moederbedrijf van Google, kwam eveneens met goede kwartaalresultaten. De omzetgroei overtrof de verwachtingen. In het eerste kwartaal bedroegen de kapitaaluitgaven twaalf miljard dollar, liefst 91 procent meer dan een jaar geleden. Ook dit kwartaal zullen de investeringen in nieuwe datacenters op of boven dit niveau liggen. Google moet wel omdat ai-chatbots de positie van zijn zoekmachine onder druk kunnen zetten. Bovendien blijft Google Cloud last hebben van de perceptie dat het bedrijf op gebied van ai achter blijft bij Microsoft. Tegelijk kostte het Google de afgelopen tijd meer moeite beleggers ervan te overtuigen dat de torenhoge investeringen in ai zichzelf terugverdienen. Maar de winstsprong van 57 procent naar $23,7 miljard, met name het gevolg van meer efficiency, werd goed ontvangen.
Microsoft
Het meeste voordeel uit de ai-hausse weet Microsoft te halen; ai wordt in zowat al zijn software geïntegreerd, terwijl de clouddivisie ook de wind in de zeilen heeft. De omzet van Azure nam in het eerste kwartaal met 31 procent toe, sneller dan AWS. Zeven procentpunten van de groei is te danken aan ai-diensten. Microsoft investeerde in het afgelopen kwartaal veertien miljard dollar, een stuk meer dan de 11,5 miljard in de drie maanden daarvoor. Daarmee blijft het bedrijf AWS, Google en Meta voor. Microsoft blijft de komende tijd de kapitaaluitgaven opschroeven. De vraag naar ai-diensten overtreft de capaciteit, waardoor extra infrastructuur nodig is.
Meta
Meta gaat de investeringen dit jaar met ten minste vijf miljard dollar opvoeren. Maar beleggers zijn er allerminst van overtuigd dat de Facebook-moeder dit geld kan terugverdienen. Meta bevestigt de verwachting dat het nog jaren kan duren voordat zijn ai-diensten rendabel worden.
De chipindustrie zal zeker profiteren van de hausse aan investeringen in datacenters en infrastructuur. AWS, Google, Microsoft en Meta ontwerpen eigen ai-chips, speciaal voor hun ai-werklasten. Intel heeft zijn hoop gevestigd op de Gaudi 3-chip. Nvidia blijft echter veruit dominant met 80 procent van de markt voor de meest hoogwaardige ai-chips. Maar de vraag is zo groot dat Nvidia regelmatig klanten moet teleurstellen.
Sectorgenoot AMD heeft de beste papieren om in het gat te springen, stelt EToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden. Zover is het nog niet, blijkt uit de cijfers die het chipbedrijf publiceerde. Van een Nvidia-moment met koerssprongen is nog geen sprake. ‘Vooralsnog is AMD nog steeds beter te vergelijken met Intel dan met Nvidia,’ concludeert hij. AMD verwacht dit jaar voor slechts vier miljard dollar aan ai-chips te verkopen, wat de koers woensdag 10 procent deed dalen. Er ging twintig miljard dollar aan beurswaarde af.
Intel verkeert al langer in mineur. In april daalden de aandelen Intel met 31 procent, de slechtste maand in meer dan twintig jaar. Het blijft Intel heel veel moeite kosten om de resultaten op te krikken. Volgens persbureau Bloomberg gaat dit een geruime tijd duren en veel geld kosten.