De financiële groep KBC plant de bouw van twee nieuwe datacenters. Want zelfs in het tijdperk van cloud en datacenters zijn eigen en private datacenters nog steeds van tel. Meer zelfs: ze lijken zelfs een comeback te beleven.
KBC diende begin februari een omgevingsvergunningsaanvraag in voor twee nieuwe datacenters: eentje op de parking van KBC Campus Mechelen en eentje in het industriepark aan de Liersesteenweg in Heist-op-den-Berg. De twee datacenters vervangen de bestaande twee KBC-datacenters in België. KBC wil de nieuwe datacenters vanaf midden 2027 in gebruik nemen. Tegen eind 2028 zal alle apparatuur volledig gemigreerd zijn en worden de twee bestaande datacenters uit gebruik genomen.
De plannen wijzen erop dat bepaalde sectoren, zoals banken, vaak nog opteren voor een eigen datacenter of private cloud. Ook sommige andere banken beschikken in ons land nog steeds over een eigen datacenter.
Jef Loos van Whitelane Research ziet de laatste tijd zelfs opnieuw interesse in de klassieke private datacenters. ‘Veel Belgische bedrijven beschikken daar nog over. Ook om deze reden blijven eigen datacenters nog voor minstens 5 jaar relevant, stelt Loos. Hij ziet in deze context ook bepaalde (buitenlandse) cloud- en infrastructuurdienstverleners, zoals Kyndryl maar ook Inetum, TCS en DXC, het goed doen in ons land. ‘Zij hebben als specialist in infrastructuurdiensten zeker nog een reden van bestaan.’
Publieke cloud vertraagt
Tegelijk speelt ook een andere trend. De grootste Belgische ict-afnemers lijken ook voorzichtiger geworden om op publieke clouddiensten beroep te doen. ‘Klanten stellen zich vragen over de kosten van de publieke cloud. En ook de schaalbaarheid, een van de troeven van de cloud, lijkt vandaag niet altijd even evident’, vertelt Loos van Whitelane Research. ‘Bij een cloudpartij als Microsoft bijvoorbeeld krijg je als klanten enkel nog een korting als je bepaalde grote volumes afneemt.’ Allemaal redenen waardoor de migratie naar de publieke cloud vertraagt, en die datacenters op de agenda blijven. Of erop komen te staan, zoals in het geval van KBC.