ESG, wat staat voor environmental, social en governance, is in het bedrijfsleven een prioriteit. Het maakt het belang van de Computable Award rond social innovation alleen maar groter.
Ook sommige tech-initiatieven dragen bij aan aspecten als inclusie, diversiteit en duurzaamheid. Computable wil Belgische initiatieven die inspelen op deze maatschappelijke noden in de verf zetten. Daarom reiken we voor de zesde keer op rij onze Social Innovation Award uit. Dat gebeurt tijdens Cybersec Europe op 30 mei (stemmen kan hier).
Bij de vorige edities ging de Computable Award rond sociale innovatie naar Passwerk, Close the Gap, Coderdojo, Digital Wolves en Whizzkids. Voor deze editie zijn deze vijf initiatieven genomineerd (in alfabetische volgorde):
- Digital for Youth
Digital for Youth wil de digitale kloof in België verkleinen voor kinderen en jongeren tussen zes en 25 jaar. In samenwerking met onder meer de Koning Boudewijnstichting streeft de organisatie ernaar om zoveel mogelijk jongeren toegang tot refurbished laptops te bieden, om hun interesse in technologie aan te scherpen. ‘Sedert 2019 werden meer dan 22.500 laptops geleverd aan scholen en sociale organisaties’, aldus Digital for Youth.
Naast zijn sociale impact, wil Digital for Youth ook zijn ecologische impact maximaliseren door elk jaar meer dan tienduizend it-toestellen – waarvan de helft laptops – op te halen bij bedrijven en overheden en een tweede leven te geven. Al deze bedrijven en overheden krijgen voor elke it-donatie een gepersonaliseerd ecologisch rapport. Uit zo’n rapport blijkt dat de verlenging van de levensduur met gemiddeld vier jaar van een laptop overeenkomt met een besparing van 160 kilogram aan CO2-equivalenten en 1,9 kilogram aan elektronische componenten (e-waste).
- Molengeek
MolenGeek is gevestigd in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek en biedt opleidingen voor technologiejobs aan jongeren met allerlei achtergronden. Het project is zowat vijf jaar geleden opgestart door Ibrahim Ouassari en Julie Foulon. Google stopte eerder ook al eens 200.000 euro in dit initiatief. Het begon als een codeerschool voor deels kansarme jongeren, maar is tegelijk ook uitgegroeid tot een co-working-plaats en een incubator waar ook startups hun plek vinden. Het project krijgt ook flink wat steun van de bedrijfswereld en breidt uit. Zo opende MolenGeek intussen ook een vestiging in Antwerpen.
- MyMachine
Kinderen bedenken hun droommachine en studenten ontwerpen en maken het. Dat is de elevator pitch van MyMachine. Op die manier brengt de organisatie jongeren van alle leeftijden in contact met Stem, en dat op een bijzonder originele en slimme wijze. Samen bedenken ze droommachines zoals het Draaiend-Stapelbed (de-nooit-meer-discussiëren-over-wie-bovenaan-mag-slapen), de Huiswerk-Maak-Machine, de-Spring-Naar-De-Maan-Machine, de Verjager-Van-Boosaardige-Spoken, en nog veel meer.
Wanneer leerlingen en studenten zien dat wat er in de klas gebeurt, van invloed kan zijn op de echte wereld, zien ze hun onderwijs en toekomst in een heel nieuw licht, klinkt het bij de initiatiefnemers. ‘Ze leren hoe ze kunnen bijdragen aan de samenleving, in plaats van er enkel consument van te zijn.’
MyMachine België is een vzw en is circa vijftien jaar bezig. Maar MyMachine is ook een internationaal succes en reikt intussen ook van Noorwegen tot Portugal en van VS tot Kenia.
- Out of Use
Out of Use biedt duurzame en veilige oplossingen voor alle ongebruikte it-materialen van bedrijven. Herbruikbare apparaten worden gereviseerd en opnieuw op de markt gebracht via de duurzame webshop Back in Use, waar het personeel van klanten de mogelijkheid heeft om deze apparaten voor privégebruik terug te kopen. ‘De niet-herbruikbare toestellen worden optimaal gerecycled, zodat de secundaire grondstoffen kunnen dienen voor de productie van nieuwe apparaten’, aldus de initiatiefnemers. ‘Out of Use zorgt hier altijd voor honderd procent gecertificeerde softwarematige of mechanische datavernietiging, met bijbehorende rapporten.’
Met dit circulair businessmodel helpt Out of Use haar klanten in het behalen van hun ESG-doelstellingen en de nodige CO2-besparing, terwijl alle end-of-life-datadragers ook op de juiste manier verwerkt worden. ‘De opbrengsten die uit dit model vloeien, zijn te doneren aan Natuurpunt en Natagora, de vaste partners van Out of Use die zorgen voor natuuruitbreiding in België. Dit initiatief heeft al tien hectare extra Belgische natuur opgeleverd.’
- NMBS Assist-app
NMBS, de nationale spoorwegmaatschappij van België, ontwikkelde samen met Ypto (een volledige dochtermaatschappij van de NMBS) en it-dienstverlener Tata Consultancy Services (TCS) de NMBS Assist-app. Deze mobiele app moet de zelfbedieningsmogelijkheden van treinreizigers met beperkte mobiliteit te verbeteren, net als hun klantervaring.
NMBS ontvangt ongeveer 60.000 aanvragen per jaar van mensen met beperkte mobiliteit voor assistentie bij het reizen met de trein. Voorheen moesten reizigers die bijstand nodig hadden, dit 24 uur op voorhand doen, meestal via telefoon of website formulieren en met bijstand beschikbaar in slechts een beperkt aantal NMBS-stations.
De NMBS Assist-app en website bieden een eenvoudigere oplossing zonder de noodzaak om 24 uur op voorhand te plannen. Potentiële eindgebruikers werden op voorhand uitgenodigd om hun mening te geven over de vereisten. Zij werden ook betrokken bij het testen.
De app, die begin 2023 werd gelanceerd, bevat een aantal technische innovaties om de toegankelijkheid te verbeteren voor reizigers die speciale zorg nodig hebben. Denk aan voice-over, tekstvergroting en technologie voor het aanpassen van routes. De app is ook gebouwd met het oog op herbruikbaarheid. De architectuur is platformonafhankelijk en werkt met herbruikbare api’s die gemakkelijk te integreren zijn met andere systemen. Hiermee is de app, zo benadrukken de initiatiefnemers, ook klaar voor de toekomst.
Voor vier categorieën kan u nog tot een aanmelding doen. Het gaat hier om de awards voor security innovation, security awareness, next generation en tech start-up of the year. Aanmelden kan tot en met 28 april via de aanmeldingsmodule. De winnaars van de Computable Awards België komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 29 en 30 mei. Op 30 mei reiken we er de prijzen uit op de Heroes Stage van Cybersec Europe 2024.