Airbus ziet definitief af van de overname van de big data en security-poot (BDS) van Atos. De vliegtuigbouwer zag steeds meer sleutelfiguren vertrekken bij dit onderdeel van de noodlijdende it-dienstverlener. Nu er geen overnamekandidaat meer voor Atos is, lijkt alleen nog de Franse overheid redding te kunnen bieden. Het ministerie van Economie en Financiën garandeert alvast het voortbestaan van enkele bedrijfsonderdelen van de noodlijdende ict-dienstverlener.
Reden voor het afhaken van Airbus is volgens L’ Usine Nouvelle dat BDS qua technologie de vliegtuigbouwer weinig te bieden had. Deze publicatie haalt bronnen aan die zeggen dat Atos geen bijzondere technologie op het gebied van security in huis had. Atos zou wat dat betreft een te grote broek hebben aangetrokken. Airbus kwam daarachter naarmate de vliegtuigbouwer langer in de keuken van BDS kon kijken. ‘Airbus heeft langzamerhand de mythe rond Atos ontdekt, we kunnen het zelfs bedrog noemen,’ zo citeert het Franse blad een senior executive in de luchtvaartsector.
Een ander bron zegt dat Airbus geleidelijk aan ook minder interesse kreeg in de supercomputers van Atos. Het it-concern kon Airbus onvoldoende warm maken voor de techniek achter zijn high performance computing. De kandidaat-koper betwijfelt of deze wel zo geavanceerd is.
Heil elders zoeken
Al met al vormde de technologie waar het Airbus toch vooral om te doen was, geen reden om BDS over te nemen. BDS, onderdeel van de Atos-divisie Eviden, drijft in de ogen van Airbus bijna volledig op zijn medewerkers. Maar veel deskundigen hebben de laatste tijd hun heil elders gezocht. Ook de slechte interne verhoudingen binnen BDS zouden Airbus hebben afgeschrikt. Verder speelt mee dat Airbus zelf al de handen vol heeft aan het op tijd afleveren van vliegtuigen. Een overname van BDS zou de focus hierop verminderen.
Het afhaken van Airbus slaat de bodem weg onder het herstelplan van Atos. De it-dienstverlener heeft de 1,5 miljard euro hard nodig, die Airbus aanvankelijk voor BDS over leek te hebben. Het is de zoveelste tegenvaller. Eind februari leden de onderhandelingen over een mogelijke verkoop van Tech Foundations (outsourcing) aan de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky schipbreuk.
Wrevel
Persbureau Agefi-Dow Jones signaleert wrevel over de uiterst spaarzame communicatie van Atos. Het concern zwijgt over de redenen waarom al deze onderhandelingen mislukken. Dat vergroot de onzekerheid. Wel moest Atos eerder melden dat de publicatie van de jaarrekening, die al was uitgesteld van 29 februari tot 20 maart, opnieuw is verdaagd. De accountants hebben nog altijd geen zicht op de cijfers.
Het Franse ministerie van Economie en Financiën heeft inmiddels beloofd er alles aan te doen om de strategische activiteiten van Atos te redden, nu de deal met Airbus is mislukt. Gewerkt wordt aan een nationalisatie van bedrijfsonderdelen, zoals die op gebied van big data en security.