Op 1 januari van het nieuwe jaar willen het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis officieel samensmelten tot één ziekenhuis: AZORG. Hierbij willen beide ziekenhuizen hun ict-systemen ook integreren tot één geheel. Het project krijgt een pre-nominatie voor de Computable Awards.
Zoals veel ziekenhuizen in het land plannen ook het A.S.Z. en het OLV Ziekenhuis, met campussen in Aalst, Asse, Geraardsbergen, Ninove en Wetteren, te fuseren. In de loop van 2023 hebben ict-teams van beide ziekenhuizen, samen met partner Inetum-Realdolmen, een roadmapstudie uitgevoerd om in kaart te brengen welke stappen allemaal precies nodig waren om de ICT-infrastructuur van beide ziekenhuizen met elkaar te integreren.
Uit deze studie bleek dat de eerste stappen naar een veilige en efficiënte samenwerking bestaan uit twee elementen. ‘Enerzijds het beschikbaar maken van de ict-identiteiten van de medewerkers van beide ziekenhuizen doorheen beide organisaties. Dit opdat medewerkers van het ene ziekenhuis op een transparante en veilige manier toegang kunnen krijgen tot de toepassingen en data van het andere ziekenhuis’, licht Jo Leemans, director technologies bij Inetum in België toe. Daarnaast is er ook het samenvoegen van de communicatie- en samenwerkingsomgevingen, zoals met Outlook 365, Teams en het intranet, van beide ziekenhuizen tot één geheel. ‘Dit om de communicatie en samenwerking binnen de nieuwe organisatie te bevorderen over de grenzen van de afzonderlijke ziekenhuizen heen.’
Beide ziekenhuizen waren bij aanvang van het project al gestandaardiseerd op Microsoft oplossingen: Active Directory en Azure Entra ID voor het beheer van Identity, en Microsoft 365 (Exchange, Teams, SharePoint, OneDrive) voor communicatie en samenwerking. Het project is in september 2023 gestart om deze beide doelstellingen te realiseren.
Waarom deze pre-nominatie?
Het samenvoegen van de mail-, Teams- en intranetomgevingen van de ziekenhuizen is een grootschalige operatie, die een rechtstreekse impact heeft op tools die alle ict-gebruikers continu nodig hebben voor hun dagelijks werk. ‘Het minste probleem kan dus hinder veroorzaken voor een groot aantal mensen, en de werking van de ziekenhuizen verstoren. Om de impact tot een minimum te beperken moet deze operatie dus minutieus gepland en voorbereid worden’, aldus Leemans.
Daarnaast is met name het identiteitsbeheer, wat rechtstreeks bepaalt wat mensen kunnen doen in een ict-omgeving, cruciaal. ‘Bij de uitwisseling van deze identiteiten over de ziekenhuizen heen moet namelijk rekening gehouden worden met de soms verschillende manieren van werken binnen beide organisaties.’ Tijdens dit project zal de huidige manier van werken in beide ziekenhuizen grotendeels gelijk blijven. Maar op termijn zullen de beide ziekenhuizen hun volledige werking wel op elkaar afstemmen.
Eens de identiteitssynchronisatie een feit is, kunnen de ziekenhuizen de overige toepassingen en gegevens verder samenbrengen en integreren. ‘Dit verlaagt het risico en de complexiteit van het verdere integratietraject aanzienlijk’, klinkt het. ‘Op termijn moet de ict-fusie van beide ziekenhuizen het nieuwe ziekenhuis toelaten om schaalvoordelen, en dus besparingen te realiseren. Zo zullen ze gespecialiseerde toepassingen slechts één keer moeten aankopen of één omgeving moeten ondersteunen.’
Het project is al voor een flink stuk uitgevoerd. Op 1 januari 2025 moet het afgerond zijn, want dan is de fusie een feit.
Computable Awards 2024
Dit it-project is aangemeld voor een Computable Award. Informatie over de nominaties en het stemproces vindt u hier. De komende weken lichten we op regelmatige basis de pre-nominaties in onder meer de categorieën IT Project of the Year toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 29 en 30 mei. Op 30 mei reiken we er de prijzen uit op de Heroes Stage van Cybersec Europe 2024.