Event | Mobile World Congress (MWC), Barcelona
5G heeft nog geen grote doorbraken op industrieel gebied teweeg gebracht. Alleen een beperkt aantal geavanceerde ondernemingen profiteert van de grotere snelheid en ultra korte responstijd. Ook het Mobile World Congress (MWC 2024) in Barcelona, dat afgelopen donderdag ten einde liep, bracht weinig nieuwe zakelijke gebruiksscenario’s. Ai is nu het grote toverwoord. 56 procent van de mobiele operators test momenteel ai-applicaties. Dus er zit wel het een en ander in het vat.
Meer nog dan een show voor de mobiele wereld had MWC dit jaar waarde als trefpunt van de tech-sector. Connectiviteit blijft een groot thema. Van de 101.000 bezoekers kwam 41 procent uit bedrijfstakken die niet direct raakvlakken hebben met de kern van het mobiele ecosysteem. Meer dan 70 ministers, 120 hoofden van regelgevende organen en ruim 40 intergouvernementele organisaties waren van de partij. Duizend investeerders kwamen naar Barcelona om jonge, veelbelovende bedrijven te spotten.
1.100 sprekers kwamen opdraven. Ze staken vooral preken voor eigen parochie af. Nog steeds kost het de mobiele industrie moeite interessante use cases te vinden voor de alsmaar sneller wordende netwerken. Indicatief is dat de grote bazen van Vodafone, Deutsche Telekom, Orange en Telefonica tijdens het openingsforum op de eerste beursdag vooral om een beter investeringsklimaat in de EU vroegen. Verder hadden ze weinig meer te vertellen.
Uitrol 5G
Wel snel gaat de uitrol van 5G. Het aantal aansluitingen op deze nieuwe generatie netwerken steeg vorig jaar van ruim een miljard naar 1,6 miljard. Momenteel loopt 18 procent van de connecties (exclusief IoT) via 5G. In 2030 zal dat al 56 procent (5,5 miljard connecties) zijn. Zo blijkt uit het onderzoek The Mobile Economy 2024 dat MWC-organisator GSMA deze week presenteerde. Wereldwijd zijn er nu 47 ‘echte’ 5G-netwerken. 214 netwerken, waaronder alle Nederlandse netwerken, zijn gebaseerd op het oude 4G.
‘Echte’ 5G die uiterst betrouwbare ‘lage latentie’ biedt waarbij data met minimale vertraging over en weer gaan, zit wel in de lift. Op korte termijn staan 89 implementaties gepland. De groei van ‘echte ‘ 5G-netwerken en verbeterde ondersteuning van private netwerken opent vooral perspectief voor ondernemingen die actief zijn in het Internet of Things (IoT). Alleen de volledig zelfrijdende auto’s zijn er niet. En voorlopig zullen die er ook niet komen. Door de grote belofte van een jaar of acht geleden kan een dikke streep.
De 5G-wereld hoopt nu op andere toepassingen die ‘lage latentie’ en zeer hoge snelheden vereisen. Maar MWC 24 bracht wat dat betreft geen nieuwe hoop. Wel voorspelt GSMA tot 2030 een verviervoudiging van het mobiele dataverkeer. De uitbreidingen van de 5G-dekking en -capaciteit komen daarom wel van pas.
GenAI
Ook het toenemende gebruik van generatieve ai kan de groei van het dataverkeer verder stimuleren. Denk aan het gebruik van door GenAI ondersteunde chatbots voor klantenservice of door ai gegenereerde video en muziek. Veel aandacht was er in Barcelona ook voor het aanboren van nieuwe inkomsten door het gebruik van digitale koppelstukken (API’s) te vergemakkelijken. Ook het initiatief Open Gateway moet het voor ontwikkelaars eenvoudig maken applicaties voor 5G te maken.
Naast echte 5G, in vaktermen ‘5G Stand Alone’ (5G SA) genaamd, komt er ook nog 5G-Advanced. Dit is 5G met een soort turbo erop waardoor je in bijvoorbeeld de Eurostar naar Parijs straks ongestoorde 5G-ontvangst kan krijgen. Ook SOS-diensten en raffinaderijen die extreem betrouwbare verbindingen vereisen, kunnen met deze technologie hun voordeel doen. Onder meer Ericsson, ZTE en Huawei toonden hier voorbeelden van.
Artificial intelligence
Het meest besproken thema tijdens MWC was artificial intelligence (ai). Maar de mobiele industrie maakt al jaren gebruik van kunstmatige intelligentie om netwerken efficiënter te maken. Qualcomm won met zijn AI Engine de Global Mobile Award voor de beste ai-innovatie. De chip-ontwikkelaar toonde ook een variant van Deutsche Telekoms app-loze smartphone waarbij de ai direct op het apparaat werkt. Dit bespaart de moeite en de overdrachtstijd van de gegevensoverdracht en werkt, afhankelijk van het scenario, zelfs offline.
Het Nederlandse Fairphone won met zijn nieuwe Fairphone 5 een award voor de beste mobiele innovatie voor klimaatactie. In de categorie ‘beste netwerk-software’ gooide BroadForward uit Amersfoort hoge ogen met zijn Cloud IoT Connectivity Solution. Dit is een geconvergeerd softwareplatform dat providers van IoT-connectiviteit in staat stelt netwerkmogelijkheden voor meerdere generaties in de cloud te installeren en uit te voeren. BroadForward werd genomineerd, maar moest uiteindelijk Huawei’s RAN Digital Twin System voor laten gaan.