Event | Mobile World Congress, Barcelona
Een smartphone die dankzij artificial intelligence (ai) geen apps meer nodig heeft om taken uit te voeren zoals het boeken van een reis. Deutsche Telekom toont hiervan samen met startup Brain.ai en Qualcomm een prototype. Ai neemt alle functies over die normaliter door apps worden vervuld, terwijl de benodigde intelligentie uit de cloud komt. Je hebt er wel een (onhandige) Android-Launcher voor nodig.
Ai is het dominante thema tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Veel fabrikanten tonen daar hun laatste gadgets met ai aan boord. Vaak is dat een assistent die spraakgestuurd opdrachten uitvoert. De hardware-leveranciers hopen dat telefoons met intelligente functies de vraag stimuleren en consumenten sneller hun toestellen vervangen. Maar dan moeten die nieuwe features wel opwegen tegen de hogere prijzen van dergelijke smartphones.
Veel nieuwe functies geven een betere gebruikerservaring maar van echte killer-applicaties is in Barcelona nog geen sprake. De duurste toestellen hebben krachtige chips aan boord die het gebruik van kleine ai-modellen met lokale dataverwerking mogelijk maken. Maar minder luxe apparaten zijn aangewezen op verwerking in de cloud wat meer tijd kost en ook minder veilig is.
Techniek
Een goed beeld van de stand van de techniek geeft Samsung. De marktleider toont de ai-mogelijkheden van de nieuwe Galaxy S24. Dankzij ai op het toestel zelf, zijn in twee richtingen realtime-vertalingen mogelijk van telefoongesprekken. Met Googles Circle to Search kan je delen van afbeeldingen of stukken teksten merken en daarover extra informatie op internet zoeken.
Een andere functie vereenvoudigt en ordent complexe teksten. Ai maakt makkelijker de omvang van bijvoorbeeld iemands hoofd of past een bepaald voorwerp in een foto aan. Deze mogelijkheden komen binnenkort ook op eerdere modellen. Samsung toont ook de Galaxy Ring, een nieuw hulpmiddel om gezond te blijven. Deze ring houdt ook bij hoe je slaapt. Apple heeft eveneens zo’n soort ring ontwikkeld.
Xiaomi lanceert een foto-app waarin je meerdere foto’s als sjabloon kan uploaden om die later in een andere omgeving te plaatsen. Oppo biedt een app waarin je documenten kunt stoppen om daar een dialoog mee aan te gaan. Vragenderwijs kom je zo meer over de inhoud van het document te weten.
Led
Een blikvanger is de Lenovo-laptop met een transparante micro-led-display. Je kan dwars door dit scherm heen kijken. Voorlopig is dit nog een concept, hoewel het volledig werkend is. Het zal nog wel even duren voordat deze laptop in de winkel ligt.
Wat je met zo’n doorzichtig scherm moet? De laptop is handig aan een receptiebalie zodat een gast via software die het beeld spiegelt kan mee kijken. Ook bij een bezoek aan de huisarts kan het van pas komen. Voor je privacy is zo’n apparaat natuurlijk niet geweldig. Maar Lenovo wil vooral laten zien wat er allemaal mogelijk is. De laptop bezit ook een augmented reality-camera op om graphics over het beeld te plaatsen.
Neural processing unit
Veel pc-fabrikanten komen met laptops met ai-chips die naast de gebruikelijke cpu en grafische processor ook een npu (neural processing unit) aan boord hebben. Bepaalde ai-applicaties lopen dan sneller. Vooral voor gamers is dit interessant. Als de cpu en gpu worden ontzien, gaat het stroomverbruik omlaag. De batterij houdt het dan langer uit. Maar het is nog de vraag of deze voordelen opwegen tegen de hogere kosten. Iemand die voor zijn werk of plezier de hele dag met ai-software in de weer is, zal er meer geld voor willen neertellen. De Asus Vivobook S Serie draait op ai-processor en beschikt over een copilot-toets voor ai-ondersteunde tools. Ook veel nieuwe Lenovo-modellen hebben zo’n toets die direct toegang geeft tot de ai-assistent.