De CO2-uitstoot van mobiele netwerkoperators is tussen 2019 en 2022 wereldwijd met zes procent gedaald, ondanks het toenemende datagebruik. Europa loopt hierin voorop met een reductie van vijftig procent. In China, de grootste mobiele markt ter wereld, stegen de emissies. Ook in Azië-Pacific namen die toe. Zo blijkt uit het vierde Mobile Net Zero-rapport van GSMA, dat op Mobile World Congress Barcelona 2024 is gepubliceerd.
De regionale verschillen zijn dus groot. Naast Europa doen ook Noord- en Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Noord-Afrika het goed. Daar daalde de uitstoot met percentages tussen de twintig en dertig. Om in 2050 CO2-neutraal te worden moet de sector zijn uitstoot in 2030 tot 45 procent onder het niveau van 2020 terugdringen. Dit betekent dat de totale uitstoot met ongeveer zeven procent per jaar moet dalen tot 2030. Recente vooruitgang laat zien dat dit mogelijk is, aangezien het beoogde reductiepercentage de afgelopen drie jaar voor operationele emissies in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en het Midden Oosten/Afrika is overschreden.
Connectiviteit
Volgens de analyse daalden de operationele emissies ondanks de stijgende vraag naar data en connectiviteit: het aantal mobiele verbindingen steeg tussen 2019 en 2022 wereldwijd met zeven procent, terwijl het internetverkeer meer dan verdubbelde. De CO2-reductie van de sector werd grotendeels gedreven door sterke vooruitgang op het gebied van energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie.
Meer dan de helft van de in 2022 gerapporteerde daling van de uitstoot was het gevolg van verbeterde inspanningen op het gebied van energie-efficiëntie in netwerken, datacentra en kantoren, evenals de elektrificatie van wagenparken en generatoren. KPN streeft ernaar in 2040 CO2-neutraal te worden. Volgend jaar moet 98 procent van de nieuwe voertuigen die aan het wagenpark worden toegevoegd, vrij zijn van fossiele brandstoffen.