Als enige universiteit in België biedt de Universiteit Antwerpen haar studenten sociologie en sociaaleconomische Wetenschappen de mogelijkheid om tijdens hun studies met SAS Viya-technologie aan de slag te gaan. Het project kreeg een pre-nominatie voor de Computable Awards.
In een wereld die steeds meer op big data draait, is het een pluspunt als je bij de start van je loopbaan al over statistische vaardigheden beschikt. ‘Dat de universiteit SAS Viya integreert, is uniek. Al is het maar omdat de it-afdeling van UAntwerpen over de juiste infrastructuur en kennis moet beschikken’, meent Amy Donckers, academic program manager Benelux bij SAS.
Daarnaast gaan ook de professoren, onderzoekers en studenten mee in het verhaal. ‘Zo werkt een onderzoeksgroep onder leiding van professor Dimitri Mortelmans al geruime tijd met SAS. Ze gebruiken het platform bijvoorbeeld in het kader van een comparatieve, longitudinale analyse van singlehood’, stelt Donckers . ‘Voor de tweede golf van de grote scheidingsstudie rekenen de onderzoekers van de universiteit volledig op SAS.’
Voor het diploma van de studenten is het in elk geval een troef dat ze met reële data en geavanceerde technologie leren werken, vindt Dimitri Mortelmans. ‘Het slaat een brug tussen hun profiel als sociale wetenschappers en hun statistische vaardigheden. Als socioloog kunnen ze op heel wat plaatsen terechtkomen – van een rol in beleidsvoorbereidend onderzoek tot klantgerichte dienstverlening.’
Waarom deze pre-nominatie?
Eén ding hebben de toekomstige sociale wetenschappers en al die sectoren gemeen: er is behoefte aan empirische ondersteuning en analytisch vermogen. ‘SAS, en in dit geval het SAS Viya platform, is volgens de universiteit de juiste partner om een dergelijk project te realiseren’, oppert Mortelmans. ‘Ook omdat het voor studenten geen enkele installatie vergt. Zo werkt de software volledig in een browser, waardoor analyses op de kracht van de server draaien en dus niet beperkt zijn tot de rekenkracht van de laptop van gebruikers.’
Bovendien heeft, volgens de initiatiefnemers, de UAntwerpen voor dit project buy-in nodig van de hele faculteit. Professoren en docenten moeten het project bij hun studenten introduceren. ‘ Door de point-and-click mogelijkheden kunnen ook niet-technische studenten snel aan de slag met reële data. Hierdoor kunnen ze zich volledig toeleggen op geavanceerde statistische technieken, om vervolgens met de inzichten concrete antwoorden te bieden op relevante en realistische sociaalwetenschappelijke vraagstukken’, klinkt het. En it moet de juiste hardware en resources beschikbaar stellen – van infrastructuur tot knowhow.
Computable Awards 2024
Dit it-project is aangemeld voor een Computable Award. Informatie over de nominaties en het stemproces vindt u hier. Aanmelden voor een project of andere categorie kon tot 31 januari 2024.
De komende weken lichten we op regelmatige basis de pre-nominaties in onder meer de categorieën IT Project of the Year toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 29 en 30 mei. Op 30 mei reiken we er de prijzen uit op de Heroes Stage van Cybersec Europe 2024.