Om zijn medisch materiaal zo efficiënt mogelijk in te zetten en om overinvestering te vermijden, startte het West-Vlaamse ziekenhuis AZ Oostende een track-and-trace-project. Hierbij voorziet het zijn kostbaar medisch materiaal van locatie-tags.
Voor het medisch materiaal in dit project gaat het meer bepaald om de Bluetooth Real-Time Location Based Services van Blyott. De implementatie van het project gebeurde door Simac PHI Data.
Vóór de tags er waren, werden manuele processen gebruikt om materiaal tussen de verschillende ziekenhuisdiensten te delen. Dat maakte het soms moeilijk om materiaal terug te vinden. ‘Dankzij de tags is via een portal op te zoeken waar toestellen zich bevinden, tot op enkele meters nauwkeurig. Dit spaart het zorgpersoneel veel tijd uit en leidt tot een betere personeelstevredenheid’, aldus Bart Dejaegher, stafmedewerker zorgprocessen en medisch materiaal bij AZ Oostende.
Een bijkomend voordeel is, volgens Dejaegher, dat investeringsbeslissingen nu makkelijker geobjectiveerd kunnen worden. Het is duidelijker welke afdeling specifiek materiaal vaker nodig heeft, of juist heel weinig. ‘Op basis van deze data kan beslist worden of een afdeling een eigen duur toestel kan krijgen. Of geargumenteerd om bepaalde investeringen niet te maken of uit te stellen.’
Uitrol
De uitrol van het systeem vond gefaseerd plaats. Zo kon feedback verzameld worden van de eerste gebruikers om het systeem te finetunen. ‘En bovendien zagen toekomstige gebruikers er al naar uit ook met het materiaal aan de slag te gaan.’
De Bluetooth RTLS-tags maken gebruik van het bestaande wifi-netwerk van AZ Oostende en hebben volgens de projectdeelnemers een lange batterijduur, wat minder manipulatie vergt, en de kost drukt. ‘Simac PHI Data leverde voor het project zijn ervaring inzake track-and-trace en bracht ook best practices mee van eerdere projecten.’
Waarom deze pre-nominatie?
Omdat data en efficiënt beheer van overheidsgeld centraal staan. Want om het medisch materiaal zo efficiënt mogelijk in te zetten, bijvoorbeeld door materiaal te delen tussen afdelingen, werkt AZ Oostende met data. Daarom rustte AZ Oostende zijn medisch materiaal uit met deze Bluetooth RTLS-tags. Tegelijk zet het ziekenhuis in op het verbeteren van het preventief onderhoud door de biotechnische dienst die het medisch materiaal beheert.
De oplossing moest gebruik maken van het bestaande wifinetwerk van het ziekenhuis, en moest tot op vijf meter nauwkeurig de positie van medisch materieel terugvinden. ‘AZ Oostende wilde ook gebruiksvriendelijke software die makkelijk was voor het zorg- en onderhoudspersoneel. Een gefaseerde uitrol en veel begeleiding zorgde voor een acceptatie door de gebruikers’, aldus Dejaegher. Bij de implementatie keek AZ Oostende in de eerste plaats naar medisch materieel dat het vaakst uitgeleend wordt of uitgewisseld tussen verschillende diensten.
Computable Awards 2024
Dit it-project is aangemeld voor een Computable Award. Informatie over de nominaties en het stemproces vindt u hier. Aanmelden voor een project of andere categorie kan tot 31 januari 2024.
De komende weken lichten we op regelmatige basis de pre-nominaties in onder meer de categorieën IT Project of the Year toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 29 en 30 mei. Op 30 mei reiken we er de prijzen uit op de Heroes Stage van Cybersec Europe 2024.