Er is een sterk verband tussen de rijkdom van een land en het aantal ransomware-slachtoffers. Tot die conclusie komt het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) op basis van een onderzoek naar ruim twee jaar aan ransomware-gegevens.
‘Vertel me waar je vandaan komt en ik geef je de kans dat je het doelwit wordt van ransomware’, vat het CCB hun studie samen. Het onderzocht meer dan 14.000 ransomware-slachtoffers gebaseerd op datasets van Trellix en Intel471, van particuliere bedrijven én op basis van slachtofferinformatie die ze zelf van websites van ransomware-groepen hadden geschraapt.
In hun analyse hanteerde CCB het bruto binnenlands product (bbp) als maatstaf om de welvaart van een land te meten. Ze konden aantonen dat het aantal ransomware-slachtoffers overeenkomt met de rijkdom van een land. ‘De overgrote meerderheid van ransomware-slachtoffers bevindt zich in rijke landen, waarschijnlijk omdat ransomware-groepen uitgaan van rijkdom op basis van de omvang van de economie van een land’, aldus het CCB.
Onevenredig
In het algemeen is ransomware een reële dreiging die Noord-Amerika en Europa onevenredig treft; tachtig procent van de slachtoffers bevindt zich hier. De VS is veruit het land met de meeste gedupeeerden. ‘België wordt niet meer of minder aangevallen in verhouding tot zijn BBP’, besluit het CCB.
Ook voor Nederland lijken de cijfers mee te vallen. Nederland telt, zo blijkt uit de Trellix-data in het rapport, in verhouding bijvoorbeeld minder ransomware-slachtoffers dan Duitsland of Frankrijk. In elk geval is en blijft ransomware, aldus het CCB, een van de cyberdreiging waar bedrijven en organisaties zich het meest zorgen over maken. Het aantal ransomware-slachtoffers is sinds 2021 volgens de onderzoekers ook meer dan verdubbeld.