De techstartup Scimm is naast een modebedrijf vooral een databedrijf. De startup wil de standaarden in de modewereld herdefiniëren. Het verlegt hiervoor de focus van universele maten naar kleding gemaakt op basis van individuele lichaamsvormen en voorkeuren. Het doet dat onder andere voor de Koninklijke Belgische Voetbalbond.
Het Belgische ondernemersduo Tessa Wardenburg en Yannis De Cleene van Scimm creëert naar eigen zeggen de eerste ‘zero-waste ready-to-wear-collectie’ op basis van lichaamsgegevens.
De drijfveren zijn duurzaamheid en rendabiliteit. De mode-industrie is na de olie-industrie de grootste vervuiler, aldus de twee ondernemers. Maar de modewereld kampt ook met een zakelijk dilemma. ‘Mode is niet meer winstgevend, omdat het maatsysteem niet werkt. De mode-industrie heeft decennialang geprobeerd kleding te produceren die past bij een ‘gemiddeld’ persoon. Maar zeventig van de collecties wordt niet verkocht’, zegt Wardenburg.
Voetbalbond
Scimm analyseert, in samenwerking met een Brusselse scale-up de morfologie van klanten om een pasklare collectie samen te stellen. Zo maakte het voor de Koninklijke Belgische Voetbalbond een collectie met maatpakken, chinobroeken, shirts en polo’s. In tegenstelling tot het gangbare standaardmodel in de modewereld, maakt Scimm gebruik van technologie om op basis van data het maatsysteem aan te passen aan de klantmorfologie. Hierdoor kon het data-intelligencebedrijf nauwkeurig bepalen hoeveel stuks per maat er nodig waren voor de ontwikkeling van de collectie.
Scimm mikt op een transformatie in de modewereld. Hiervoor heeft het bedrijf een schaalbaar en disruptief saas-platform ontwikkeld, met ondersteuning van Vlajo en Imec.istart. Dit platform is ontworpen om verspilling te verminderen en een weg te banen naar een data-gedreven modewereld.
De Cleene vergelijkt Scimm met de functionaliteit van ItsMe in de bankensector, maar dan toegepast in de modewereld. Een recente mijlpaal voor het bedrijf is volgens hem de ontwikkeling van de Shopify-plugin. ‘Hiermee krijgt elk merk de mogelijkheid om in de toekomst een uniek maatsysteem te implementeren.’
Prima initiatief
Dit is eigenlijk noodzakelijk