Scholengroep Scoop is de eerste scholengroep die ervoor gekozen heeft om al haar vestigingen aan te sluiten op een dedicated 1Gbps glasvezelverbinding. Deze connectie moet cloudtoepassingen mogelijk maken en de it-infrastructuur voor al haar scholen consolideren.
Scoop is één van de 26 scholengroepen onder de koepel van GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De groep telt 7 secundaire, 2 tienerscholen en 12 basisscholen. Die bevinden zich vooral in de Brusselse noordoostrand. De scholengroep, met bijna 10.000 leerlingen en een kleine 1.300 personeelsleden, vond voor dit project de partner in Eurofiber, leverancier van connectiviteit over glasvezel voor de zakelijke markt. Hun dedicated 1Gbps (1 gigabit) glasvezelverbinding is naar eigen zeggen de eerste voor een scholengroep in ons land. Met als beleidskeuze om de it-infrastructuur voor al haar scholen te consolideren.
De benadering van scoop gaat echter verder dan connectiviteit. De scholengroep beweegt zich in de richting van cloudgebaseerde toepassingen zowel in de klas als voor de werking van de school. Hierbij wil het al haar diensten en gegevens in de cloud onderbrengen. ‘Deze beleidskeuze maakt van connectiviteit voor Scoop een basisbehoefte in plaats van een optionele dienst’, aldus de scholengroep in zijn aanmelding.
Waarom deze pre-nominatie?
De onderwijssector staat niet bekend als de snelst evoluerende sector als het op digitalisering aankomt. Scoop stond voor de grote uitdaging om een stabiele infrastructuur te ontplooien die 10.000 leerlingen en 1.300 personeelsleden kan ondersteunen. Het omschakelen van een hele scholengroep met 7 secundaire, 2 tienerscholen en 12 basisscholen, zonder dat de day-to-day activiteiten onderbroken worden, is complexe materie.
Naast betrouwbaarheid is ook operationele efficiëntie een drijfveer. ‘Met een verminderde afhankelijkheid van fysieke servers en een bewuste inspanning om hun hele it-infrastructuur te harmoniseren, positioneert Scoop zich in de voorhoede van het moderne onderwijs.’
Computable Awards 2024
Dit it-project is aangemeld voor een Computable Award. Informatie over de Computable Awards-nominaties en het stemproces vindt u hier. Aanmelden voor een project of andere categorie kan tot 31 januari 2024.
De komende weken lichten we op regelmatige basis de pre-nominaties in onder meer de categorieën IT Project of the Year toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 29 en 30 mei 2024. Op 30 mei reiken we er de prijzen uit op de Heroes Stage van Cybersec Europe 2024.