Twintiger Flor Ronsmans De Vry is de drijvende kracht achter Kin.art, een ‘ai-safe’ portfolioplatform voor artiesten. Zijn oplossing moet het werk van kunstenaars beschermen tegen onbevoegd gebruik voor ai-training.
‘Recent is er een lijst gelekt met 16.000 namen van kunstenaars waarvan het werk zonder toestemming gebruikt is voor het trainen van Midjourney, het krachtigste beeldgenererende artificiële intelligence (ai)-model’, vertelt Flor Ronsmans De Vry.
Het was, volgens hem, tot dusver onmogelijk voor creatievelingen om hun werk te beschermen. ‘Maar daar brengen wij met onze oplossing verandering in. Je kunt Kin.art zien als de eerste verdedigingslinie voor je creatie’, zegt Flor Ronsmans De Vry, die cto is van Kin.art en het voortouw nam in de ontwikkeling van het platform.
‘Terwijl andere tools zoals Nightshade en Glaze proberen de schade te beperken die ontstaat nadat jouw kunstwerk al in een dataset is opgenomen, speelt Kin.art in op preventie door te vermijden dat dit gebeurt’, vult hij aan. ‘Vanaf nu zal elke kunstenaar, die Kin.art gebruikt om zijn kunst en creaties te hosten automatisch genieten van de ai-beveiligingsfuncties’, zo benadrukt de jonge Belg.
3,4 miljoen opgehaald
De ai-beschermingsoplossing van Kin.art is gebaseerd op een nieuwe aanpak die is ontwikkeld door de twintiger. ‘Omdat ai-datasets vereisen dat afbeeldingen en labels in combinatie worden ingeladen om de ai correct te leren wat de afbeeldingen precies zijn, kunnen we voorkomen dat de invoer met het kunstwerk bruikbaar is door het beeld of het label dat bij een bepaald kunstwerk hoort, te verstoren’, licht Ronsmans De Vry toe.
Flor Ronsmans De Vris is tegelijk medeoprichter van Curious Addys, een Amerikaans technologiebedrijf dat al meer dan 3,4 miljoen dollar heeft opgehaald. ‘Met onze producten hebben we recent de aandacht gekregen van StartX, de prestigieuze business accelerator van Stanford University, waar ik na verschillende selectierondes als een van de eerste Belgen ben uitgenodigd om aan deel te nemen.’
De jonge Vlaming woont op dit moment nog in België. ‘Ons team van een vijftiental man is volledig remote, wat reizen heel wat minder pijnlijk maakt voor ons’, stelt hij. ‘Zo zijn de drie mede-oprichter, Mai, Ben en ik, net naar Japan contacten kunnen gaan leggen zonder de werking van het bedrijf te schaden.’