De ontwikkelingen op het vlak van artificiële intelligentie (ai) volgen elkaar in rap tempo op. Van de zorg tot het onderwijs en van oorlogsvoering tot de arbeidsmarkt. In het boek ‘De Ai-revolutie’ schetst datawetenschapper en ai-expert Maarten Sukel hoe ai de maatschappij en de levens van individuen verandert.
De kandidaat-promovendus Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam start met een schets van de ai-revolutie waar we middenin zitten. Hij beschrijft helder en met veel voorbeelden zijn definitie van begrippen als kunstmatige intelligentie, algoritme, deep learning enzovoort. Dat biedt ook voor ict’ers houvast in terminologie die inmiddels zoveel wordt gebruikt dat niet meer helemaal duidelijk is wat ermee wordt bedoeld.
Sukel schrijft in het 192 pagina’s tellende boek, uitgegeven door Balans, over technische doorbraken die leidden tot de huidige opkomst van ai. Hij legt uit hoe het vakgebied, dat aanvankelijk vooral in de wetenschappelijke hoek zat, steeds meer verschoven is naar het domein van commerciële techreuzen.
Hij belicht de technische, maatschappelijke, politieke en economische kant van ai-ontwikkelingen. Daarin trekt hij historische paralellen met andere grote technologische veranderingen.
Fascinatie en zorgen
Sukel, die ruim twee jaar aan ‘De Ai-revolutie’ schreef, put ook uit zijn eigen ervaringen met de ontwikkeling van ai-toepassingen bij de gemeente Amsterdam en in het bedrijfsleven. Hij werkt momenteel als machine learning-engineer bij online-supermarkt Picnic. In het boek dat hij in zijn eigen tijd schreef, gaat Sukel in op de maatschappelijke weerstand tegen ai en geeft techneuten en bestuurders inzicht in hoe ze ai-toepassingen kunnen ontwikkelen die onder een brede groep geaccepteerd zullen worden.
De datawetenschapper is zowel gefascineerd door, als bezorgd over de sneltreinvaart waarmee ai de maatschappij verandert. ‘Het is essentieel dat we ervoor zorgen dat de ai-revolutie ten goede komt aan de gehele maatschappij, en niet slechts aan een selecte groep.’
Hij licht toe: ‘Ai biedt grote kansen, onder meer voor de zorg, maatschappij en het klimaat, maar ik denk dat er ook redenen zijn om ons zorgen te maken.’ Het is volgens hem noodzaak om het gebruik van ai door Big Tech-bedrijven en de overheid kritisch te evalueren, en het onderwerp structureel onderdeel te maken van het maatschappelijk debat.
Hallucinerende taalmodellen
‘Als er niet wordt ingegrepen, riskeren we dat de immense macht en invloed van ai-systemen geconcentreerd blijft bij enkele grote spelers, wat zal leiden tot een onevenredige verdeling van macht binnen de samenleving’, aldus Sukel.
De auteur gidst de lezer door de ai-revolutie waar die lezer ongemerkt al middenin zit. Voor wie meer wil weten over hallucinerende taalmodellen en slimme methoden voor het trainen van beeldherkenningssoftware is ‘De Ai-revolutie’ zeker een aanrader.