Wat hebben Cegeka, Inetum, NTT Data, Huawei en Smals met elkaar gemeen? Ze horen tot de 88 bedrijven die in ons land zijn uitgeroepen tot Top Employer. In totaal gaat het om een vijftiental it-spelers.
In de lijst vinden we lokale namen terug als Cegeka, NRB Group en Smals. It-spelers uit de buurlanden zoals Inetum, Capgemini en Ordina (intussen ingelijfd door Sopra Steria). Enkele Aziatische spelers als NTT Data, Tata Consultancy Services, Ricoh en Infosys. Amerikanen als Cognizant. En opvallend ook de Chinese gigant Huawei. Let wel, telkens gaat het om de lokale entiteit van deze bedrijven.
Hiermee is de it-sector goed vertegenwoordigd bij de Belgische Top Employers. Ook deze technologie- en adviesbedrijven duiken op: Isabel Group, Materialise en Worldline. Wat het geheel aan it-/techbedrijven op vijftien brengt. En dan zijn er nog bedrijven, zoals KPMG, met heel wat raakvlakken met tech.
Overigens vinden we in de lijst van 88 diverse sectoren en bedrijven terug, van Bayer, Umicore en Sibelga tot Lidl, Iss, Randstad en UZA. Al blijkt met name de financiële sector (met onder meer AG Insurance, Axa, BNP Paribas Fortis, Ethias en Crelan) goed vertegenwoordigd.
Audit
Het Top Employer Institute, dat ruim dertig jaar geleden in Amsterdam werd opgericht, is intussen een wereldwijde standaard in het erkennen van hr-strategieën en -praktijken die door bedrijven worden geïmplementeerd. Zo’n ceritificaat krijg je naar aanleiding van een audit en dit op vraag van de betreffende werkgever.
Zo’n Top Employer-certificaat kan belangrijk zijn voor de zogenaamde employer brand. Het is voor organisaties dikwijls een aanleiding om een persbericht te versturen, zoals onder meer Smals, Ricoh en Inetum deden. Vaak zetten ze daar hun hr-realisaties in de verf. Zoals Bruno da Sola, chief people officer van de Inetum Groep, ook met verve doet. ‘Onze people practices zijn een meesterwerk van onze bedrijfsstrategie’, zo laat hij zich letterlijk ontvallen.
Bij vele van deze tech spelers zoals Inetum (Realdolmen België) zijn er veel mensen en management op straat gezet zonder overleg (zie COO, Salesdirecteur en heel aantal middlemanagement met groot aantal dienstjaren). In welke mate kan men hier spreken van Top-Employer bij zo’n herstructeringsbeleid van voornamelijk ontslagen?
Dat is zeker een valabele aanvulling en opmerking, Robbert-Jan. Top Employers baseert zich op een HR-audit en ik ga ervan uit dat ook deze processen en omstandigheden in rekening worden genomen. Maar ook wel dit: wat ik in dit (korter) artikel niet heb vermeld (in een vorige langere versie wel) is dat de audit van Top Employers zich baseert op een evaluatie van de HR-praktijken, en dus vooral bij HR (en management). Het is dus geen rondvraag bij de medewerkers zelf.