Opnieuw ruimt een ceo bij Atos het veld. Amper drie maanden heeft Yves Bernaert het als topman van de Franse it-dienstverlener kunnen uithouden. Zijn vertrek betekent dat het ernstig verzwakte Atos in slechts twee jaar vier ceo’s heeft gekend.
De van Accenture Europa afkomstige Bernaert struikelde net als zijn voorgangers over de strategie. Hoewel het voor Atos vijf voor twaalf is, blijven de ruzies over het te voeren beleid voortduren. Atos zelf spreekt van een verschil in visie op governance om de strategie aan te passen en uit te voeren.
Gisteren kondigde het bedrijf aan dat financieel directeur Paul Saleh de kar gaat trekken; een financier zonder industriële visie, aldus een vakbondsbestuurder. Tegelijk stelt Atos nog geen verzoek tot uitstel van betaling of andere beschermingsmaatregelen tegen schuldeisers te hebben ingediend. Saleh moet op korte termijn herfinanciering zien te vinden van schulden die eind dit jaar terugbetaald dienen te worden. Bijkomend probleem is dat de vrije kasstroom in de tweede helft van 2023 onder de verwachte minus honderd miljoen euro is gedoken. De omzet ontwikkelde zich wel volgens plan.
Daarnaast zit er geen schot in de onderhandelingen over de verkoop van Tech Foundations (outsourcing) aan de Tsjechische miljardair Kretinsky. Evenmin is het gelukt om de big data- en security-activiteiten aan vliegtuigbouwer Airbus te verkopen. Beide transacties zouden de schuldenlast verminderen en het broodnodige kasgeld binnen moeten brengen. De vertragingen maken de banken die Atos momenteel overeind houden, erg nerveus.
Voortdurende wijzigingen
De voortdurende wijzigingen in de top van Atos bevorderen het vertrouwen niet. Nourdine Bihmane hield het vijftien maanden uit, terwijl zijn voorganger Rodolphe Belmer na een half jaar aan de kant werd gezet. Bernaert werd afgelopen oktober binnengehaald als de man die Atos in veiliger vaarwater zou brengen en leiding zou geven aan de transformatie van het concern.
Zijn opvolger Saleh staat bekend als een turn-around-specialist die techbedrijven kan herstructureren. Hij deed dit eerder bij CSC/DXC en Sprint Nextel. Verder trok Atos een nieuwe cfo en twee onafhankelijke bestuurders aan. Andere benoemingen komen eraan om het uitgedunde management weer op peil te brengen.